Svadbeni „tips & tricks“ za početnike

Zabavljate se neko vreme, a zatim ste se verili. Kada je prošla početna euforija (koja, doduše, ume da traje i mesecima), došlo je vreme da se razmišlja o svadbi. Ne o svadbi kao o „ovo je nešto što sam celog života čekala, bajka koja postaje realnost“ (dobro, može i tako), već  o svadbi kao o složenom logističko-organizacionom poduhvatu.

Tražila si informacije na internetu, ali one često previše idu u detalje. O izboru venčanice, o pozivnicama, o bidermajeru, o dekoracijama… Sve su to, naravno, teme koje te tek čekaju, ali sada ti deluju kao rasparčavanje atoma. Odakle krenuti? Kako se počinju pripreme za svadbu? Zašto svi pričaju o boji salveta na stolu, a ti nemaš pojma ni odakle se te salvete nabavljaju?

Opusti se, o svim tim temama mi smo već pisali. Kada dođeš do toga kako da odabereš šminku, već si na više od pola puta. No, ako si početnik, evo smernica o tome odakle krenuti u transformaciju od verenice od mlade. Evo najvažnijih koraka:

Planiraj na vreme. Kod ove stavke, ključne su dve reči „planiraj“ i „vreme“. Ako ne znaš datum svoje svadbe, onda ga saznaj – dogovorite se, što pre, to bolje. Ako ga znaš, računaj svoje raspoloživo vreme počevši od SUTRA. Što više vremena imaš, to je i više prostora za predomišljanje, nepredviđene okolnosti i promene prvobitnih planova. Ako funkcionišeš „na frku“, onda čekaj. Ali nemoj da kažeš da te nismo upozorili! Organizacija je, dalje, ključna, rame uz rame sa vremenom. Ne organizacija tipa „imam blagu ideju o tome kako bih i šta“, već organizacija tipa tabela u Excelu + check lista!

woman-with-pencil-planning-schedule

Uzmi svu raspoloživu pomoć. Ako si „control freak“, onda će ti ići teško da nekoga, osim svog verenika, aktivnije uključiš u organizaciju svadbe. Ali, kad se suočiš sa prvim problemima, promenićeš mišljenje. Da ne bi gubila vreme na isprobavanje teze „Ja mogu sve sama“, bolje odmah računaj na to da će ti pomoć biti potrebna. Verenik, mama, kuma, drugarica, agencija, aplikacija… što ih više angažuješ, manje ćeš se nervirati…. a tu je i sledeća stavka:

Nemoj da šiziš (previše). Jeste, stvari ponekad izmiču kontroli. I ne ispadne sve onako kako planiramo. To je jedna od prvih i najvažnijih lekcija u organizaciji ma čega, a kamoli svadbe. Na neke stvari prosto nećeš moći da utičeš i to treba prihvatiti (na primer, na to da pada kiša na dan tvog venčanja). Ipak, na ogromnu većinu možeš i zato se vrati na stavku broj jedan svaki put kad pomisliš da je organizacija svadbe prava noćna mora i da uopšte nije uživancija kakvom je predstavljaju časopisi o savršenim ljudima. Vidiš, to je samo delimično tačno. Venčanje i njegovo planiranje jesu stresni, ali doživljavanje nervnog sloma pritom nije neophodno.

Ne mora da bude preskupo da bi bilo lepo. Svadbe su, generalno, skupe i to je činjenica. Međutim, svadba ne mora da bude astronomski skupa da bi bila lepa i elegantna. Baš naprotiv! Svakako je da neće biti potpuno bezbolno za vaš budžet, ali ne morate bankrotirati ni vi ni vaši roditelji zarad jednodnevne proslave. Postoje odlični načini da se za pristojnu sumu novca napravi više nego pristojna svadba. Ako se budeš pridržavala prve tri stavke, pronaći ćeš i način da to ostvariš.

*                      *                     *

Ako si pažljivo pročitala ovaj tekst, videćeš da je on povezan sa brojnim drugim tekstovima na temu svadbe i njene organizacije. Sve informacije su tu, a isključivo od tebe zavisi kako ćeš ih iskoristiti. To je dobra vest, zar ne? Osim toga, tu smo i mi, da pomognemo ako negde zaškripi. Srećno!

p.s. I nemoj da nas zaboraviš nakon dana “V”! 🙂

Foto: idiva.com, maybusch.com; Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>