Svadba iz muškog ugla ~ I deo

Svi časopisi, sajtovi, vodiči, smernice, saveti i, generalno, materijal koji služi pomaganju oko priprema za svadbu obraćaju se ženama. Naravno, venčanje nužno ne mora uključivati i muškarca (iako kod nas na Balkanu još uvek nije tako), ali činjenica je da su u centru zbivanja kada je reč o svadbama – žene. Pa čak i oni saveti koji se obraćaju muškarcima, nekako su uvek propušteni kroz prizmu njihovih lepših polovina…

Žene se smatraju odličnim organizatorima. Žena u kući često je ne samo domaćica, majka i supruga, već žila kucavica čitavog domaćinstva. Zato i postoji simpatična poštapalica (jedna od mnogobrojnih) koja kaže da, ako je muškarac glava kuće, onda je žena vrat koja tu glavu okreće u željenom pravcu. Da li ovo važi i kada je u pitanju organizacija svadbe?

U današnje vreme, kada parovi imaju punu slobodu da biraju kako će izgledati njhovo svadbeno slavlje, ali i kompletan zajednički život, odluke se donose zajednički, što znači da bi trebalo da su u njih podjednako uključeni muškarci i žene. Kako onda ne postoji tako veliki broj štiva koji savetuje muškarce na koji način organizovati svadbu, kako odabrati odelo, na šta obratiti pažnju prilikom planiranja? Svakako da i muškarci učestvuju u tom procesu, ali se čini da izvršnu ulogu imaju žene.

Da li je ovo prećutni sporazum koji postoji među polovima? “Mi odlučujemo, a ti, draga, izvršavaš”? Ako i jeste pravilo, od njega svakako postoje izuzeci. Međutim, češće su stvari postavljene tako da žene zaista imaju daleko veću ulogu u planiranju i organizovanju venčanja.

Jedan od razloga može ležati u tome što muškarcima možda i nije toliko stalo do toga kakve će, recimo, dekoracije imati na svadbi, da li će tanjir imati odgovarajuću šaru, a aranžman bidermajera sveže ili veštačko cveće. Jednostavno, žene su od malih nogu učene da su takva pitanja ženska stvar – od dečjih igara sa lutkama ili plastičnim posuđem, preko puberteta koji nosi izazove traženja svog ličnog stila (uključujući, između ostalog, i šminkanje), pa sve do odraslog doba gde žena najčešće zauzima centralnu ulogu u domaćinstvu, nekako se čini da je ženama zaista svojstvenije da donose sve one odluke koje se tiču detalja za koje jako veliki broj muškaraca ne bi setio ni da postoje.
Da li bi ženama posao bio lakši kada bi u planiranje svadbenog veselja mogle aktivnije da uključe svoje muškarce? Njih se to svakako tiče, a to što nisu uključeni do svake sitnice ne mora da znači da oni to i ne žele. Zato, ako vaš mladoženja ne luduje za saznanjem koju ste nijansu laka za nokte odabrale za taj dan, onda je sasvim u redu da bude “pošteđen” takvih informacija. Uostalom, takve stvari najčešće delimo da drugaricama, odnosno drugim ženama u okruženju.

88270-dream-wedding-garden_wedding_photography_022_bride-and-bridegroom-holding-handsRazličite uloge koje žene i muškarci danas preuzimaju svakako u mnogome zavise od društva i kulture. U današnje vreme, takve uloge više nisu jasno definisane kao nekada, posebno kada je reč o partnerskim odnosima, roditeljstvu i svemu onome u čemu muškarac i žena deluju kao ravnopravni partneri.

Zato je i organizacija svadbe kao proba svega toga u manjoj razmeri – u njoj se lepo može videti ko se kakvih zadataka prihvata, koliko u čemu je spreman da učestvuje i šta je ono što su njegove prednosti. Zato svadba i ono što joj prethodi mogu biti sjajna generalna proba principa po kojima će se odvijati dogovaranje oko ostalih značajnih stvari u njihovom zajedničkom životu.

Nastaviće se…

Foto: stuffpoint.com, weddbook.com; Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>