Da li je dobro imati dve kume

Ako vam nije bilo dovoljno stresa što se opraštate sa svojim prezimenom (a možda se svađate da ga zadržite), birate venčanicu i kulturno mesto, birate bend, možda ste uz sve to i trudni, vreme je za još jednu napornu odluku koja često ima loše posledice. Koga izabrati za kumu i kako? Uvek ste se vas tri družile. Zajedno ste bežale sa časova, zajedno pile prve kafe, zajedno prošle prve ljubavne brodolome. Sad morate da se odlučite ko će da vam bude kuma, a volite ih jednako i zaista vam se ne bira.

A šta ako ne morate da birate? Možete izabrati jednu kumu za crkveno venčanje, a jednu za građansko venčanje. To bi vas zaista spasilo trileme, ali kako izvesti taj manevar i ne udariti o žardinjeru?

Evo par saveta, nadamo se da će vam pomoći.

DA LI MORA TAKO? 

PROČITAJTE I OVO: Šta obući na svadbu ako ste kuma?

Razmislite da li je to jedini pametan aranžman. Možda može da se izbegne – možda možete da se dogovorite da jedna bude kuma na venčanju, a druga krsti dete. Možda će vama Anja da bude kuma, a Anji Milica, a Milici vi – onda je sve rešeno i bićete sve kume, bez opasnosti od ljutnje i svađe.

FOTO: Bla bla blog

RAZGOVARAJTE SA NJIMA

Pitajte ih koja bi radije bila kuma u kom segmentu, da ne ispadne da je neko dobio utešnu nagradu i da se niko ne oseća izostavljeno. Možda je jedna religiozna, a druga nije. Pitajte ih da se same organizuju. Tako svako dobija ponešto i niko nema razloga da ne bude srećan.

PROČITAJTE I OVO: Kum(a) nije dugme

PLUS STRANA: DELE OBAVEZE I ODGOVORNOST

Biti kuma nije lako i kuma ima razne obaveze – možda će ovako svima biti lakše. Mogu da poklone zajednički dar, jedna može da pmogne oko prostora, druga će kupiti bidermajer, niko neće biti prezauzet i jedna će se bar setiti da ponese ličnu u opštinu.

Kad budu organizovale devojačko veče, jedna će organizovati klub, muziku, i stripere, druga će možda pomoći finansijiski.

Objasnite im prednosti i da je ovako bolje za sve, te da ih obe toliko volite da niste hteli da birate.

FOTO: Pinterest

SEDENJE

Da biste izbegli neprijatnu situaciju, obavezno recite menadžmentu prostora u kom pravite svadbu da imate dve kume, da bi na mladenačkom stolu napravili mesta, jer uglavnom taj sto ima šest stolica – za mladu i mladoženju, kuma i njegovu partnerku ili partnera, i za kumu i njenu partnerku ili partnera. Verovatno će spojiti još jedan sto, i važno je da to odmah naglasite, da ne bi na venčanju bilo problema tog tipa.

Čestitamo na ovoj trilemi – neko zna koga uopšte da izabere, a vi imate čak dve kandidatnje!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>