Kako se nositi sa svadbenim stresom?

Svadbeni dan mnogi s razlogom smatraju najvažnijim danom u svom životu. Sva očekivanja koja imamo, nade, ali i strahovi, prisutni su pri iščekivanju tog velikog dana. Bez obzira kolika vremenska distanca deli buduće supružnike od čina kojim će to zvanično i postati, činjenica je da je stres veći što se taj dan više približava. Tačnije, svi pozitivni događaji koje željno iščekujemo sa sobom nose i dozu stresa, zbog neizvesnosti i polaganja nade da će se sve završiti onako kako smo planirali.

Da li postoji nešto što može da se uradi kako bi se stres sveo na minimum i kako ne bi uticao na donošenje odluka i raspoloženje? To zavisi samo od vas. Evo nekoliko saveta kako se najbolje nositi sa “svadbenim stresom“:

  • Očekivanja – kada imamo velika očekivanja, razočarenje kada se neka od njih izjalove vrlo je veliko. Ukoliko očekujete da vaš svadbeni dan bude u potpunosti savršen, sva je prilika da ćete biti pod stresom, čak iako najgore što se dogodi bude da taj dan bude oblačno, a vi ste želeli sunčano venčanje. Razdvojite u svojoj glavi zaista važne stvari od nebitnih, a onda razmislite na koje možete uticati, a na koje ne. One koje nisu pod vašom kontrolom – zaboravite, jer ne možete da uradite apsolutno ništa da sprečite kišu onda kada vi želite da sija sunce.
  • 2Organizacija – dobra organizacija je najveći neprijatelj stresa. Ako znate šta treba da uradite, kada, kako i uz čiju pomoć, makar ovim važnim delom nećete morati da se opterećujete kada preostalo vreme do vaše svadbe budete merili u danima. Sastavite listu stvari koje treba da uradite, odredite razumne rokove, vremenski dovoljno bliske kako biste mogli reagovati u slučaju da nešto treba da se promeni.
  • Prepustite kontrolu – sigurno je da želite da vaš svadbeni dan protekne savršeno, a za to želite lično vi da se pobrinete, kako biste bili sigurni da će sve biti baš onako kako želite. Takav stav brzo će vas dovesti u stanje “stresiranosti”, jer prilično je teško u ovoj situaciji biti sam svoj majstor. Odredite nekoliko osoba u koje imate poverenje – vaš verenik, kuma, prijateljica, mama… neko kome verujete. Podelite sa njima neka zaduženja koja su voljni da prihvate, a zatim se zajedno dogovarajte oko preostalih stvari.
  • Ne katastrofirajte – ne, zaista nije smak sveta ako baš sve ne bude išlo po planu. Baš zato krenite sa pripremama na vreme. Nemojte previše tragično shvatati stvari – ako je bend koji želite da rezervišete tog dana zauzet, pronađite drugi. Ako vam se ne svidi frizura, promenite je. Ostavite dovoljno vremena za plan B i fokusirajte se na suštinu – a to je da ćete tog dana postati supruga svog izabranika i da ćete to proslaviti sa ljudima koje volite, te ne dozvolite da vas bilo šta odvrati od uživanja u tom danu.
  • Odmor i ishrana – kada smo pod stresom, a posebno pod vremenskim pritiskom, prvo što “strada” jesu san i apetit. Izuzetno je važno da čuvate svoje fizičko i mentalno zdravlje, a prvi korak ka tome jeste dobar san, odmor i redovna ishrana. Ukoliko se ovoga ne budete pridržavali, vaš imuni sistem može oslabiti, a sasvim je sigurno da ne planirate da za svoj svadbeni dan budete iscrpljeni, mrzovoljni ili bolesni.

3Svi se sećamo epizode iz serije “Seks i grad” kada se Šarlot udavala za Harija. Bila je vrlo nervozna oko toga da li će sve teći po planu i, kao za inat, skoro ništa nije bilo kako treba.

Setite se da je najvažnije da uživate u tom danu i da ne dozvolite da vam sitnice pokvare ugođaj.

Autor: Ina Poljak; Foto: Tumblr;

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (2)
  1. n.p.

    -Odlicni textovi.
    Srecno!!!

  2. admin

    Hvala puno. 🙂

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>