“Predomislila sam se” ~ 1. deo

Sasvim je prirodno da za vreme priprema za venčanje, kako onih logističke prirode, tako i mentalnih, niko ne želi previše da razmišlja o teškim temama. Međutim, nisu svi te sreće. Svi smo čuli makar jednu priču u kojoj se jedan deo zamalo svadbenog para predomislio i – do venčanja nije ni došlo. Na neki način, tamna strana priprema za venčanje, na pitanja na koje se tada vrzmaju po glavi, odgovor može biti: “Ali, ja ovo ne želim.” Šta sad?

Istina je da period pred venčanje nije baš najbolje vreme da se predomišljate, ali stvar se može posmatrati i sa vedrije strane: bolje sad nego kasnije (ili, još gore, nikad). Međutim, očekivanja koja se pred mladu (ništa manje i pred mladoženju) stavljaju uoči venčanja, nekada mogu biti prevelika. Tako lako može doći do kompletne zbrke u glavi, osećanjima, željama i – ponašanju.

Evo par opcija koje teško da ćete pročitati u tipičnim ženskim časopisima. Ali, ako ste za sveobuhvatni pristup problemu, neophodno je u razmatranje uzeti sve opcije, ma koliko neke od njih izgledale kao moralno i razumno neprihvatljive…

Opcija 1: Ignoriši svoje želje

“Predosmila si se uoči venčanja, pa šta? Misliš da si jedina kojoj se to desilo? Pitaj svoju baku kako su se nekada ugovarali brakovi. Supružnici bi se upoznavali pre venčanja, a ti baš sad želiš sve da upropastiš?” – ovo mogu biti reči neke osobe kojoj si se požalila oko gorućeg problema koji te muči (a vremena za razmišljanje sve je manje), ali i tvoje sopstvene reči unutar tvoje sopstvene glave u kojoj vlada konfuzija.

Zašto ne?

Naravno, možeš da ignorišeš svoje želje, zašto da ne? Da vidimo: ako si spremna da ceo život patiš zato što si se udala za pogrešnog muškarca (a znala si za to i pre svadbe), da svesno uđeš u brak koji je unapred osuđen na propast, da obmanjuješ sebe i druge ljude, pa i tog čoveka koji te (pretpostavljamo) voli i veruje da je to obostrano… Ako možeš sa time da živiš, onda je opcija 1 prava za tebe. Ako ne, idemo dalje…

Opcija 2: Beži kuda te noge nose

Naravno, prva asocijacija na bežanje sa svadbe je sladunjavi film sa Džulijom Roberts i Ričardom Girom (ne onaj u kom je ona prostitutka, već… pa, onaj drugi). Film je predstavljen kao komičan, ali situacija u kojoj po ko zna koji put bežiš sa venčanja nije ni najmanje komična, već je sva prilika da ćeš dati silne novce nekom psihijatru u bliskoj budućnosti i da ćete biti dugogodišnji “prijatelji”.

Ne, Megi, nije smešno

Ne, Megi, nije smešno

No, s obzirom da nisi Džulija Roberts, te da nisi serijska “bežačica” sa sopstvene svadbe, ovo je realna opcija. Možeš da pobegneš, prosto da nestaneš, nikome se ne javiš. Sve što ti treba su pare za taksi i nedostatak želje da obrazlažeš svoje postupke. A i tako je lako. No, i ova opcija ima svoje loše strane…

Zašto ne?

Zato što niko od, krenimo redom, tvog nesuđenog muža, pa sve do vaših roditelja, prijatelja i zvanica na venčanju, ne zaslužuje da nestaneš bez traga i glasa, te ih ostaviš da se pitaju šta je to sa tobom pa se ne pojavljuješ. Osim ako te nisu kidnapovali i naterali da se udaš, ova opcija potpuno je neprihvatljiva, ako u obzir uzmeš elementarnu ljudskost. Ako ne – you go, girl.

Opcija 3: Budi hrabra i suoči se

Upozorenje: ovo je najteža opcija. Ovo je opcija koja zahteva objašnjavanje, odlučnost i spremnost da se prihvate posledice za svoje odluke. Zato ona zahteva hrabrost.

Ukoliko dođeš u situaciju da, uoči svadbe, shvatiš da ništa od toga ne želiš, najpre moraš biti stoprocentno sigurna u svoju odluku, pošto će od nje u jako velikoj meri da zavisi ostatak tvog života. Zatim, ako uvidiš da svadba definitivno nije nešto što treba da se desi, nemoj previše gubiti vreme na pitanja kao što su – “a možda sam se samo uplašila” (naravno, ovu opciju svakako uzmi u razmatranje, ali napravi granicu gde prestaje preispitivanje i počinje ubeđivanje sebe u laž), “ne mogu da odustanem sada kad sam dovde došla”, “šta će da mi kaže mama/tata/sestra/komšija”, “kakva sam ja to osoba kad ostavljam čoveka pred oltarom?”.

Stvar je u tome da zaista jeste potrebno biti siguran u svoju odluku i nepokolebljiv kada je u pitanju njeno sprovođenje. Jer, kompromis se ovde ne toleriše. Prva osoba koja to treba da sazna jeste – nesuđeni suprug. Ostali će svi zatim postati manje važni, kolateralna šteta. On je taj kome će biti najteže, stoga je potrebno učiniti to na korektan način, s obzirom da bezbolan – ne postoji.

Foto: flickr, Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>