4 stvari koje će izludeti svaku mladu

Planiranje venčanja može biti veliki organizacioni poduhvat. To, naravno, zavisi od toga kolika je svadba, koliko je preostalo vremena, kako se mlada i mladoženja snalaze u organizaciji, koliko brzo donose odluke i kako reaguju na stres. Međutim, neke su stvari univerzalne, a u njih spada nabrojanih četiri, koje će svaku mladu lako izbaciti iz takta. Mi ih navodimo ovde kako biste ih imali na umu pri planiranju svoje svadbe.

1. Neodazivanje na poziv na vreme

Pri pozivanju gostiju na svadbu, očekujemo da će se oni na poziv odazvati, to jest da će ga prihvatiti ili, iz bilo kog razloga, odbiti. Važno je na vreme imati informaciju o tome ko dolazi na svadbu a ko ne, kako bi se mogao znati makar približan broj zvanica, a shodno tome dogovarati sve što treba sa restoranom. Iako danas veliki broj mladenaca na samu pozivnicu stavi rok do kog bi trebalo da im se javi da li gost na svadbu dolazi ili ne, većina ljudi ne drži se datog roka. Zato mlada često mora da ih poziva i podseća na rok, da traži od njih potvrdu da će doći i da čini zapravo mnogo više stvari nego što je to inicijalno planirala. Čak ni tada nema garancije da će od svih gostiju na vreme dobiti povratnu informaciju.

2. Samopozvani gosti

U samopozvane goste spadaju svi oni koji su se jednostavno sami našli pozvanim na venčanje, iako to formalno nisu. To mogu biti prijatelji, poznanici, rodbina koji se iz nekog razloga nisu našli na spisku zvanica, ali podrazumevaju da jesu. To se najčešće dešava kada su svadbe male, pa mladenci prave strog odabih pozvanih gostiju. Ako i ne dođu na svadbu, oni koji se nisu našli na spisku zvanica a smatraju da bi trebalo, veoma često će da se dure, ljute ili budu pasivno-agresivni. U drugi soj nepoželjnih gostiju spadaju oni koje pozivaju roditelji mladenaca: sve one tetke i stričevi koje ste poslednji put videli kada su vas uštinuli za obraz rekavši: “Au, ala je porasla”, a sada će se i oni naći na vašoj svadbi jer tako nalaže red, bez obzira što ih možda niste videli petnaest godina.

Foto: girlsaskguys.com

3. Sa svih strana – saveti!

Kada se udajete, svi će se odjednom naći pozvanim da vam daju savete. Razne savete (ali i pitanje, ne zaboravimo pitanja!), od onih kako da organizujete svadbu, zašto da odaberete ovo, a ne ono, pa do onih kako da se ponašate u braku, šta od njega da očekujete, kako najbolje da organizujete svoj život kao udata žena. Oni koji vole da idu korak dalje savetovaće vas i kako da što pre zatrudnite, a tu se tek otvara ambis saveta – trudnoća, porođaj, briga o detetu, vaspitanje deteta… Srećom, malo je onih koji idu toliko daleko, ali i jedan primerak je dovoljan da vam iskoči žila na čelu. Kako bilo, saveti su obično dobronamerni, najčešće dolaze od osoba koje su već prošle ono što vas čeka, pa bi da vam pomognu… To što nekada ta pomoć više izgleda kao zabadanje nosa u vaša posla oni obično ne vide, pa je na savetu najbolje zahvaliti se i onda terati dalje po svom.

4. Porodične (i druge) drame

Svadba je prilika da se uža i šira porodica okupe, a to ponekad može da preraste u bojno polje. U velikom broju porodica postoje kompleksni odnosi, pa čak i intrige, spletke od pre deset godina koje se do danas nisu zaboravile, ostavinske rasprave, tihi ili otvoreni sukobi. Međutim, to ne mora da bude slučaj da bi se i uoči vaše svadbe odigrala prava porodična drama. Dovoljno je da nekoliko članova porodice bude nervozno ili umorno, da se oseća zapostavljenim ili, naprotiv, previše uključenim i eto belaja. Nekad se takve situacije mogu izbeći pametno skrojenim rasporedom sedenja i zaduženja, ali nekada su neizbežne te je najbolje držati se po strani, koliko je to moguće. Drami mogu da doprinose i druge važne osobe, kao što je kuma kojoj je 10 minuta pre venčanja pukla čarapa, drug koji se napio a zadužen je za nešto važno na svadbi, pa sve do onih koje nije moguće predvideti – tipa oluja, nestanak struje, bubuljica posred čela.

Sve nabrojane stvari veliki su izvor svadbenog stresa, a dobra je vest da smo se tom temom već opsežno bavili, pa klik ovde, ovde i ovde kako biste se pripremile na ono što vas možda čeka, a možda i ne. U svakom slučaju, saznaćete i same uskoro! 🙂

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>