Saveti moje majke o braku

Ako su vam dosadili suvoparni saveti prevedeni sa nekog jezika i copy-pastovani na neki sajt, mada to ovde ne možete naći, evo saveta moje majke, koja je bila u srećnom braku 30 godina – u velikoj ljubavi, sve do poslednjeg daha mog oca, koji joj je do poslednjeg dana pisao pesme, a iza sebe su ostavili troje dece, ako smem da kažem, divne. Evo šta ona ima da kaže:

Brak je kao brod na vodi

Photo: Just Spoken Words

Photo: Just Spoken Words

Zato što je stalno izložen burama i olujama i iskušenjima. Od mentalnog sklopa dvoje ljudi i koliko su spremni zavisi da li će taj brod odoleti iskušenjima i prevazići sve probleme ili završiti kao Titanik.

Prvih sedam godina je najkritičnije

To mi je prenela svekrva i bila je u pravu. Ko prevaziđe prvih sedam godina može računati da je zaplovio u stabilne bračne vode. To je period prilagođavanja od najsitnijih detalja do suštinskih pitanja, naravi, navika itd.

Trpljenje je ključ

Photo: Izi Smile

Photo: Izi Smile

Trpljenje i strpljenje su osnove braka, ali pritom morate paziti da ne ugrozite svoj identitet. Pozitivna energija, vibracije i emocije su ono što gradi kuću.

Ljubav pre svega

Uz razna usklađivanja, prilagođavanja, pronalaženje nove snage u sebi i u njemu. Morate da organizujete život tako da se zajedno borite i pomažete. Stalni fokus na dobre stvari i zanemarivanje loših strana su ono što će očuvati ljubav između dvoje ljudi.

Pravite se ludi

Majka tako reče kroz smeh, a šalu na stranu, misli se na štit protiv negativnih uticaja, osećanja događaja. Nekad morate zatvoriti jedno oko, jer ako se previše fokusirate na nečije mane – njih i podstičete. Važi i suprotno.

Foto: Tumblr

Foto: Tumblr

Kada sam je pitala zašto je vredno toliko se boriti za brak, ona je rekla:

– Poenta života je da kroz ljubav stekneš porodicu, koja je stub društva i celog sveta. Ako to uspeš za ceo život imaš oslonac na svakom polju. –

A treba dodati – ako je porodica stub društva, a sve na porodice budu srećnije, samim tim imamo bolje, zdravije i produktivnije društvo. A sve je počelo zavodljivim pogledom u kafiću između dvoje običnih ljudi.

Ljubav, zaista, može da promeni svet!

Intervjuisana: Mara Popović

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>