Koji si tip mlade ~ 2. deo?

O četiri tipa mlade nedavno smo pisali, sa obećanjem da će se lista nastaviti. Ako se niste pronašli u stalnom strahovanju Nervozne i Paranoične mlade, niti ste skloni ekstremnom optimizmu kao Vesela mlada ili relaksiranom stavu kao Opuštena, evo još četiri tipa koji se međusobno mogu preklapati, kao i sa prva četiri… Koja ste vi mlada i kako to deluje ljudima sa strane?

5. Dosadna mlada

Dosadna mlada ima određene sličnosti sa Veselom mladom, samo što njena primarna osobina nije sreća što se udaje, već cilj da svima poruči da se udaje, da je stvar vrlo ozbiljna i da nije dopustivo da postoji neko na ovome svetu ko za to ne bi mario. Ona sigurno na Fejsu odbrojava dane, priča samo o svadbi i o tome šta je bilo presudno za izbor kasija narandžaste u odnosu na limeta zelenu boju pri odabiru dekoracija za mladenački sto…

Tamna strana: Dosadna mlada obično je prilično nepodnošljiva. Očekuje da vas zanimaju detalji i sitnice koje vas se baš i ne tiču. Potpuno je obuzeta svojom ulogom (buduće) mlade, da zapostavlja sve ostale. Više je ne prepoznajete kao Osobu, već kao Mladu. Zato potajno priželjkujete da se venčanje što pre održi, kako bi se vratila u normalu. Niko vas zbog toga ne može kriviti.

6. Odsutna mlada

2344235040_4af2fc340aUnapređena verzija Opuštene mlade, s tim da ona ne deluje kao da opušteno uživa u svemu što ju je snašlo, već kao da je se jednostavno ne tiče. Njoj je svejedno – od toga kakva će joj biti venčanica, pa preko odabira predjela ili izbora cvetnog aranžmana. “Svadba? Koja svadba?” – deo je njenog stava spram ovog događaja. Ipak, nije isključeno da će neposredno pred venčanje da je sustigne sav stres koji, iako je osećala, nije iskazivala, pa će da se pretvori u… Tasmanijski-đavo mladu.

Tamna strana: Ona opasno može da vas iznervira ako vam na momente deluje kao da je vama više stalo do njene svadbe od nje same. Prosto želite da je uštinete, probudite, prodrmate, jer vas njena letargija nervira. Ili je ona inače takva – na površini ne pokazuje ništa što se dešava iznutra.

7. Poetična mlada

Mlada koja je podvrsta Vesele mlade, sa akcentom na duhovnoj prirodi braka i… pa, na duhovnoj prirodi. Svega. To nije samo venčanje, to je večno spajanje dve duše u svetu zajednicu. To nije samo svadbeni dan, to je sudbinsko pitanje ujedinjenja do večnosti. Ona sigurno po Fejsbuku masakrira svoje prijatelje slikama za krilatim konjima koje jašu mlade i odlaze u suton, sa citatima koji govore o simbolici ovog čina. U zavisnosti od mere u kojoj ističe duhovnost cele stvari, može biti Nepodnošljiva i Podnošljiva.

Fun-wedding-photos-bride-with-white-horseTamna strana: Tamnu stranu Poetična mlada ima samo u slučaju da je dosadna, pa nastoji da predstavi svadbu kao nešto toliko posebno, što se samo njoj dešava i što je potpuno sudbinski predodređeno, ali po 16 puta u toku jednog popodneva. U suprotnom, to kako doživljava svoju svadbu, njena je stvar. I ona može da oboli od bolesti poznatih kao “izneverena očekivanja” ili “dobar dan, ovde Realnost, otvorite, znam da ste tu”.

8. Nesigurna mlada

Nesigurna mlada deli izvesne sličnosti sa Nervoznom i Paranoičnom mladom, ali ona nije isto što i ma jedna od njih. Nesigurna mlada blokirana je svojom neodlučnošću. Ona želi da donese odluku, ali ne može jer, šta ako ne odabere dobro? Nije u stanju da se opredeli ni za sitnice kao što su oblik minđuša, pa sve do nesigurnosti u to da li bi uopšte trebalo da pravi ovoooliku svadbu ili da se uopšte udaje?

Tamna strana: Nesigurna mlada pati usled svoje neodlučnosti i za nju je priprema za venčanje uglavnom agonija. Što više mogućnosti je pred njom, to je ona nesrećnija i upetljanija u sve moguće alternative. Međutim, ukoliko u svojoj blizini ima osobu koja je podstiče da ponekad i rizikuje i na nju deluje “bensedinski”, Nesigurna mlada može se neutralisati i od nje načiniti Sabrana mlada.

Sabrana mlada: Da, ideal. Ona je superheroj među mladama. Nekada poludi, uplaši se ili doživi napad euforije. Organizovana je, a svu potrebnu podršku pribavila je na vreme. I logistiku. Ona može biti i Vesela i Paranoična i Poetična… može biti svaka od njih, ali dominantno je Sabrana, jer zna kuda ide i kako do tamo da dođe. Većina mladih spada u ovu kategoriju.

Foto: weheartit.com, truephotography.com, www.flickriver.com, Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>