Ovo su stvari koje ne treba pitati mladu pre venčanja

Planiranje svadbe može da bude i najčešće jeste stresno. To znači da mlada (i mladoženja) imaju pred sobom izvesne zadatke koje moraju da ispune kako bi organizovali svoj veliki dan. A stvari se često ne odvijaju prema rasporedu koji smo im sami namenili.

Malo je stvari koje nas mogu izbaciti iz takta koliko to može guranje nečijeg nosa u naš život. Nevolja nastane onda kada neko ne gura nos samo radi guranja nosa i prepričavanja po komšiluku šta je video, već kad ima dobre namere, ali netaktičnost i brzopletost u komunikaciji učine da pojedini komentari deluju ne samo neprimereno, već uvredljivo.

Pošto je ljudska imaginacija prilično bogata i široka, spisak ovakvih pitanja verovatno je duži nego što možemo i zamisliti, ali ovde ćemo se baviti nekim od najčešćih. Uopšte nije važno u kom svojstvu ćete prisustvovati venčanju (da li ste kuma, mama, drugarica, rođaka), nekim pitanjima prosto nije mesto pred mladom. Ili bar ne u onoj formi u kojoj oni najčešće izlete iz nekih ne nužno zlonamernih usta.

“Da se nisi malo ugojila?” Ne postoji nijedan kontekst u kom je sasvim prihvatljivo reći ovakvo nešto ženi. Čak i ako se ugojila, ovo nisu reči koje će izraziti brigu, već mogu samo da povrede ili iznerviraju. Jedino gore od njih je ako se, kod buduće mlade, pominjanjem kilograma implicira da je možda trudna. Možda se zato i udaje? To se vas ne tiče; ako ima nešto da vam kaže, reći će. Ako ne, ili ne pominite njenu kilažu ili, ako ste bliski sa njom, pitajte nežnije i taktičnije, ali samo ako su tuđi konfekcijski brojevi nešto što vas noćima drži budnim.

“Zašto nisi pozvala…?” Ovo pitanje je iritantno zato što se direktno meša u način na koji su mladenci zamislili svoju svadbu, a sastavni deo te zamisli je i broj zvanica. Jedna je stvar možda podsetiti mladu na nekog koga se možda sama nije setila, ali je sasvim drugo postavljati pitanja koja možda mogu evocirati neprijatne uspomene ili nabacivati osećaj krivice zbog odluke da se neko ne pozove na svadbu. Ako ste radoznali u vezi sa spiskom gostiju, pronađite drugi način da u vezi njega zapitkujete. Ili, prosto, nemojte.

“Šta se desilo sa onim tvojim bivšim? On je baš bio super!” Podsećanje na bivše uoči svadbe nikako ne može da se svrsta u dobronamerne komentare. Šta je njihova svrha? Da se predomisli? Da se seti sve i jedne svoje bivše veze i onda da se pita da li bi možda neko od njih, u nekim drugim okolnostima, bio bolji za nju? Da se naljuti? Iznervira? Okej je pričati o bivšima, ali u kontekstu svadbe i nabacivanja eventualno neumesnih pitanja, nije prihvatljivo.

"Šta kažeš, ugojila sam se?!" (Foto: TheGloss)

“Šta kažeš, ugojila sam se?!” (Foto: TheGloss)

“Nosićeš belo?” Da, znamo šta simboliše bela boja – nevinost i da, znamo da oko 90 odsto mladih danas nisu nevine pre stupanja u brak, ali postaviti ovakvo pitanje može biti neumesno. Velika je verovatnoća da mlada hoće da nosi belo i to je njena odluka, pa taman da ima i petoro dece iz prethodnih pet brakova. Osim ako tema razgovora nije da li bi trebalo nositi belo ili ipak ne, ovo pitanje može biti neumesno iz prostog razloga što zadire u nečiju intimu koja uopšte ne bi trebalo da nas se tiče.

“Može to i bolje…” Imate primedbu na neki aspekt svadbe? Sarma nije vaše omiljeno jelo, dekoracije deluju malo staromodno? Super što imate svoje mišljenje, ali isto tako to svoje mišljenje sprovedite u odluku kako bi nešto trebalo da izgleda na svojoj svadbi, a ne na tuđoj. Ako imate neki konkretan predlog da se nešto poboljša, možete ga izneti nenametljivo i korektno. Nema potrebe za ovakvim – po pravilu najčešće – malicioznim komentarima.

“Ta muzika nije po mom ukusu.” Za ovo važi potpuno isto kao i za prethodni komentar. Ako vam se sviđa određen žanr muzike, onda neka on bude zastupljen na vašoj svadbi i rešen problem. Ako muzika na nečijem venčanju nije po vašem ukusu, to je u redu; ne morate da igrate celu noć, ali isto tako nema potrebe da se naglas izjašnjavate o tome, pošto svadba zahteva izvesne kompromise i ovakvo pitanje zaista može iznervirati nekog ko je puno energije uložio u kompromis kakav može biti muzika na svadbi.

Bilo šta u vezi sa razvodom. OK, statistike su neumoljive – ogroman broj ljudi koji se venča se kasnije razvede. Da li to stvarno morate da pominjete nekome ko se udaje? Opet, šta je svrha toga? Da shvate da je sve prolazno i da uživaju u sadašnjem trenutku? Čak i da je tako, ovo nije način za to. Zato bi ovakve teme trebalo odložiti za nekad kasnije ili, ako nemaju konstruktivnu svrhu, za nikad.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>