Bela boja kao imperativ?

Postoje običaji koje sledimo zato što nam se dopadaju. Ili smo na njih jednostavno navikli. Ipak, ima i onih kojih se pridžavamo, bez da smo se malo dublje bavili njima, već smo smatrali da se oni prosto podrazumevaju, a samim tim se i ne preispituju.

Tako je i odluka o boji venčanice najčešće nešto što se prosto podrazumeva. Između reči “venčanica” i “bela boja” stavljen je znak jednakosti. U suprotnom, ako nije bele boje, to nije venčanica, već “haljina u kojoj ću se udati”.

Zašto baš bela boja

Bela boja se u našoj, ali i zapadnjačkoj kulturi smatra simbolom nevinosti i moralne čistoće. Nekada je bilo nezamislivo da mlada ne bude nevina pre ulaska u brak (mada je sasvim sigurno da je u praksi često bilo drugačije), stoga se bela boja na venčanju prosto podrazumevala. Venčanice drugih boja bile su rezervisane za mlade koje su se udavale drugi put ili su već bile trudne, što se nekada takođe smatralo svojevrsnim skandalom.

Iako se poimanje seksa pre braka (u najvećoj meri) danas (srećom) izmenio, običaji su ostali identični. Mlade koje se udaju po drugi put ili su trudne ponekad nose venčanice druge boje, ali isto tako – ako se opredele na belu boju – to nikome neće delovati čudno ili nepodobno. Nekada i mlade koje ne spadaju u ovu skupinu nose venčanice drugih boja, najčešće onda kada je venčanje malo. Ova odluka danas je uglavnom prepuštena samim mladama.

Savremene mlade i mogućnost izbora

Nije retkost videti da mlade danas ne nose striktno bele venčanice, već su to različite nijanse bele, od prljavobele i svetlosive do raznih nijansi bež boje. Takođe, one koje žele da spoje sopstveni ukus sa tradicijom opredeljuju se za, recimo, belu boju (ili neku njenu nijansu) i detalje u nekoj drugoj boji (pojas, nakit, cipele).

colorful_wedding_dressesModa nije uplivala u svet venčanica samo kroz boje, već i kroz odabir modela venčanice. Danas to može biti haljina u stilu princeze sa bezbroj detalja koji mogu da se uklanjaju, tako da se venčanica transformiše u haljinu sa kojom je sigurno lakše hodati i sedeti, pa sve do modela koji dopiru do kolena ili su na bilo koji drugi način različite od onoga što u glavi najčešće imamo kada pomislimo na venčanicu.

Ono što je ogromna prednost današnjice u odnosu na nekada jeste mogućnost jako velikog izbora između toga kako ćemo izgledati na dan svog venčanja, a granice skoro da i ne postoje, osim u kreativnosti onoga ko je zadužen za imidž mlade.

Foto: ijustsaidyes.com, redhotbrides.com; Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Fenomenalan clanak, hvala vam,uradili ste odlican posao sa ovim postom. Bela boja , misljenja su zaista podeljene. Ja sam za to da ipak svako odluci sta voli i u kojoj boji bi zelela mlada da joj bude vencanica.

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>