Muzika na svadbi koja se samo tebi sviđa

Vreme za svadbu je stiglo, sve je pažljivo pripremljeno. Posebno si ponosna na sve kompromise i dogovore koje ste uspeli da postignete pritom, a naročite na one gde si isterala svoje, pošto, što se tebe tiče, oko nekih stvari nema kompromisa. Jedna od takvih stvari često je i muzika na venčanju.

U našem okruženju, ipak su najčešće svadbe koje podrazumevaju narodnjake. Starogradske, kafanske, turbofolk… kakve god, ali narodnjake (slažemo se da postoji bitna razlika između spomenutih kategorija). No, ti mrziš narodnjake, recimo. I tamburaše. I taj pop koji se često čuje na svadbama. Dakle, što se tebe tiče, na svadbi bi idealno mogao da trešti neki hard rok. Jer, oduvek si se razlikovala po svom muzičkom ukusu. Dok su u srednjoj svi đuskali uz narodnjake po žurkama, ti si se mrštila. I zarekla si se da na tvojoj svadbi takve muzike neće biti.

No, ono što je vrlo realan scenario, to je da velikoj većini gostiju (pod pretpostavkom da je svadba poveća i da ne uključuje samo tvoje društvo, sa kojim deliš muzički ukus) takva muzika neće odgovarati. Neki od njih je možda i slušaju kod kuće, ali je stvar naširoko prihvaćenog društvenog običaja (od kog, naravno, može da se, pod izvesnim okolnostima, odstupa, bez većih posledica) da se veseli uz narodnjake. Ili trubače ili nešto tome slično. I sada, svadba traje, a nekoliko (mlađih) gostiju se njiše uz zvuke muzike, dok ostali čekaju da se desi nešto interesantno… da DJ-a istera bend sa pevaljkom ili nešto slično.

Šta možeš da uradiš da sprečiš ovakvu situaciju? Dve su ključne stvari: prva je da uopšte ne planiraš ovakvu stvar, ako znaš da će ona za većinu gostiju da znači da sede i čekaju tortu, pa onda što pre da odu kući jer im je dosadno. Dakle, možeš da napraviš kompromis: ne moraš da imaš najnovije Zvezde Granda na svadbi, ali pokoji Toma Zdravković neće upropastiti tvoj prefinjen ukus, a može da podigne atmosferu i zaista pretvori tvoju svadbu u slavlje, u kom će uživati i drugi ljudi, ne samo ti. Razmišljaj šire, jer svadba (obično) nije privatna zabava, već stecište mnoštva ljudi, a ako te baš briga kako će se oni provesti, onda bi možda još jednom trebalo da razmisliš o svom spisku zvanica.

slider2

Druga stvar jeste kontrola štete. Ako vidiš, na licu mesta, da je ljudima dosadno, da ih muzika očigledno smara i da nemaju ni najmanju nameru da ustanu i igraju, ma koliko rakije konobari stalno prinosili, onda se dogovori sa DJ-om ili bendom da malo odstupite od svog pređašnjeg dogovora i da “razbije” svoju plejlistu nečime što će makar većina ljudi moći da prepozna.

Svakako je da svadba treba da bude događaj u kom ćeš uživati, ali isto tako na umu treba imati i zvanice – kako da ne učinimo da se osećaju kao da su na silu pozvani, kako da se ne osećaju kao da tu ne pripadaju, sve zarad jednog kompromisa koji na kraju i ne mora (i neće) da se pretvori u muzičku katastrofu. Kompromis je ovde ključna reč, nešto što ćeš morati često da vežbaš i u braku, pa evo jedne relativno bezbolne situacije u kojoj možeš da ga isprobavaš.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. bojan

    ja najvise volim trubaci novi sad

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>