5 najlepših mesta za venčanje u Srbiji

Pre nego što i sami organizujete venčanje, čini vam se nejasno zašto su sva venčanja na kojima ste bili kičasta i neukusna i zašto se svi venčavaju u nekim užasnim salama namenjenima baš samo za svadbe sa ogromnim mašnama i disko kuglom. Onda krenete da organizujete venčanje i shvatite da ne možete nigde da smestite 300 ljudi, da su restorani prosto nezgodni za venčanja, a i da ljudi rezervišu sale po dve godine u napred, pa ako se ne setite na vreme, možete ili da odložite venčanje ili da imate klasično kičasto srpsko venčanje.

Ako želite da zaradite neke pare u Srbiji, toplo preporučujemo da otvorite neko pristojno mesto za organizaciju svadbi. Plivaćete u parama.

Pročitajte i ovo: Šta mislite o parama na svadbi?

U svojoj potrazi za nekim lepim mestom za venčanja, našla sam pet najlepših mesta u Srbiji za venčanje. Ovo nije reklamni tekst, niko nas ne plaća za ovo – ova mesta se retko i reklamiraju. Pa da počnemo.

Dvorac Fantast

Ovaj dvorac, koji se nalazi 15 km od Bečeja, zadužbina je Bogdana Dunđerskog i sazidan je u nekoliko faza, a  završen 1925. Komunisti su obožavali zadužbinare, pa su tako i ovaj dvorac gotovo uništli – u dvorac su pustili ovce, a sav raskošan nameštaj i umetničke vrednosti su nestale. Samo su zidovi i vrata ostali autentični. Ipak, dvorac je obnovljen i u njemu se organizuju venčanja i krštenja. U sklopu dvorca nalazi se i kapela Svetog Đorđa u kom se i nalazi Bogorodica najvećeg srpskog slikara – Uroša Predića. Priča kaže da je za Bogorodičin lik poslužila Mara Dinjacki, kovačeva žena, u koju je Dunđerski bio zaljubljen. Ima li šta romantičnije?

Ima. Vaš muž može i da vas odnese na belom konju – ovaj dvorac ima i svoju ergelu konja!

FOTO: WIKIPEDIA

FOTO: WIKIPEDIA

 

KAŠTEL EČKA

Dvorac koji je pre skoro 200 godina jedan jermenski bogataš otvorio blizu Zrenjanina danas radi kao hotel. Lazar Lukač, kako se zvao taj veleposednik, za bal u ovom Kaštelu organizovao je ni manje ni više nego Franca Lista!

http://www.visitzrenjanin.com/

http://www.visitzrenjanin.com/

KALEMEGDAN

Čak su i Hristovi savremenici mogli prošetati Kalemegdanom – ovo utvrđenje nastalo je u 1. veku nove ere. Od tada, na ovom prostoru su nastajali rimski kastrum (II vek), vizantijiski kastel (VI i XII vek), srednjevekovna utvrđena prestonica srpske despotovine (XIII i XV vek) i naposletku austrijisko/osmanlijisko artiljerijisko utvrđenje (XVII i XVIII vek). Malo je jedan tekst da se opišu sve lepote “Kališa”, a venčanja se uglavnom organizuju u restoranu Kalemegdanska terasa. Ipak, možete imati i veliku žurku u klubu Terassa! Na Kalemegdanu se nalazi i možda najromantičnija crkva Beograda – Ružica. Ovo je takođe najstarija beogradska crkva.

FOTO: http://www.allurecaramelhotel.com/

FOTO: http://www.allurecaramelhotel.com/

PETROVARADINSKA TVRĐAVA

Ima i Novi Sad svoj Kalemegdan! Kamen temeljac ove tvrđave položio je Čarls Kroj u 17. veku, ali su ljudske naseobine ovde postojale još od praistorije. Mladima koji nisu iz “Nju Nova” (hihih) ova tvrđava poznata je po čuvenom festivalu Exit, koji je više puta proglašen najboljim festivalom Evrope. Na Petrovaradinskoj tvrđavi ima nekoliko restorana u kojima možete organizovati venčanje, a gledajte da to ne bude blizu Exita.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

MANASTIR MILEŠEVA

Ima li išta lepše od venčanja koje gleda sam Beli anđeo? Teško! Ovaj srednjevekovni manastir utvrđen je u prvoj polovini XIII veka, a u njemu su prvobitno i položene mošti Svetog Save, ali su ih Turci više od 300 godina kasnije spalili na Vračaru.

FOTO: WIKIPEDIA

FOTO: WIKIPEDIA

 

FOTO: WIKIPEDIA

FOTO: WIKIPEDIA

Pa nek’ se posle neko usudi da kaže da “nema gde da se venča”! Ima i te kako – Srbija je bogata istorijom, ali je potrebno malo istraživanja i doći ćete do savršenog mesta za venčanje!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>