Muzika na venčanju

Odabir muzike, odnosno benda na venčanju jedna je od ključnih stvari u organizaciji svadbe. Pored tehničkih stvari kao što su odabir benda, zakazivanje, plaćanje i tome slično, njemu mogu prethoditi problemi u slučaju da mlada i/ili mladoženja imaju različit muzički ukus ili žele da njihovo venčanje bude drugačije od uobičajenih, tradicionalnih svadbi. Baš kao što je to slučaj i sa mnogim drugim pitanjima u vezi svadbe, i ovde postoje neka pravila kojih je dobro pridržavati se. U našoj kulturi je sasvim uobičajeno da se na svadbama čuje narodna muzika, bez obzira da li je reč o modernoj ili starogradskoj. Gotovo je nezamislivo zamisliti proslavu bez “narodnjaka”, trubača i atmosfere kakvu ovakva muzika ima moć da kreira. Međutim, šta ako mlada i mladoženja preferiraju drugačije muzičke pravce, koji ne uključuju domaću zabavnu i narodnu muziku kakva je na našim prostorima najrasprostranjenija? Kako uskladiti svoje i želje gostiju?

Činjenica je da mladenci imaju pravo da naprave onakvu svadbu kakvu žele, ma šta to podrazumevalo. Ipak, zar ne bi bilo malo neobično biti na svadbi gde u muzici uživaju mlada, mladoženja i možda nekolicina prisutnih?  Da li je ovo ekstrem i da li je u redu stavljati svoje želje ispred želja drugih i, na kraju krajeva, ispred uobičajenih pravila i obrazaca kakvi su prisutni na većini ovakvih slavlja?

Na mladoj i mladoženji je da odluče na koliki kompromis su spremni da pristanu. Ipak, ako u svoje slobodno vreme slušate, recimo, death metal, možete li da zamislite kako bi izgledala svadba na kojoj bi se slušala ovakva muzika? Sasvim sigurno bi bilo komično, ali bi brzo komično prešlo u “tragikomično”, zar ne?

2Veliki broj mladih parova ipak uspe da uskladi svoje sopstvene želje sa ustaljenim pravilima. To se posebno može videti u odabiru muzike koja se čuje kada pristiže mlada, neposredno pre ili posle samog čina venčanja. Tako se mogu čuti različite muzičke teme, dela klasične muzike, filmska muzika ili drugačiji muzički pravac – nešto što je značajno za mladence ili ih asocira na neki važni događaj – upoznavanje, prvi poljubac, veridbu i tako dalje.

Kompromis, kao što je to vrlo dobro poznato, kuću gradi. Nema nikakvog razloga zašto na svojoj svadbi ne biste odabrali neke od svojih omiljenih pesama, onda kad su one pogodne za slavlje. Sigurno je da se gosti neće mnogo veseliti uz Mocartov “Rekvijem”, pa tako vodite računa o samoj melodiji – koliko je vesela, svečana, može li se uz nju igrati ili plesati, kako će uticati na vaše i raspoloženje prisutnih?

Kombinacijom i mudrim odabirom muzičke liste, u kojoj će se nalaziti “vaša” muzika u onoj meri u kojoj ćete svojoj svadbi dati lični pečat, uz obezbeđivanje muzike uz koju će prisutni moći da slave i da uživaju – sasvim sigurno je najbolji spoj poštovanja vašeg i ukusa većine gostiju, koji predstavljaju jedan od ključnih elemenata venčanja, svedoka sa kojima želite da delite utiske sa najlepšeg dana u svom životu. Zato su  i njihove želje i te kako važne.

Foto: http://photopin.com

Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (0)

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>