Svadbeni meni: šta ćemo sa onima koji ne jedu sarmu?

Osim što je jedan od najvažnijih događaja u životu mladenaca, svadba je sjajna prilika da se na jednom mestu okupe svi njihovi dragi ljudi i sa njima podele radost tog dana. Tada biramo okruženje koje nam se čini pravim za tu svrhu, a u njegov neizostavni deo spada i jelovnik.

Ranije svadbe nisu imale toliko raznovrsne jelovnike: znalo se šta je to što se najčešće nalazi na trpezi, a razlike su postojale od mesta do mesta, odnosno od običaja do običaja. Modernije svadbe odbacile su ideju o sarmi kao obaveznom jelu između supe i pečenja, a čuveni svadbarski kupus sve češće zamenjuju egzotičnija jela, odnosno njihovi prilozi.

Mladenci, pri planiranju svadbe, sasvim sigurno žele da njihovi gosti budu zadovoljni provodom na svadbi, a u sveukupan utisak ulazi i hrana. Bez obzira da li se držite proverenih, tradicionalnih jela ili ste spremni da jelovnik začinite nekim nesvakidašnjim jelom, velika je mogućnost da će se na vašoj svadbi naći oni kojima posluženje neće biti po volji.

U današnje vreme ljudi su informisaniji i osvešćeniji o tome što jedu nego ikada ranije u istoriji, a to je i sasvim razumljivo ako se setimo činjenice da živimo u doba kada su nam brojne informacije na dohvat ruke. Pre dvadeset godina mali broj pojedinaca znao je šta je gluten, a danas će vas u gotovo svakom supermarketu sa polica gledati proizvodi na kojima je vidljivo označeno da ne sadrže ovu skoro pa smrtonosnu supstancu (nije baš tako dramatično, ali sudeći po broju ljudi koji iznenada i samodijagnostikovano boluje od celijakije, možda ipak jeste?). Isto tako, danas se mnogi ljudi hrane po određenim principima, recimo veganski, izbegavaju šećer i proste ugljene hidrate (paleo), jedu u određeno vreme i određene stvari (kao što propisuje hrono ishrana) i tome slično. Mnogim ljudima njihovo zdravstveno stanje ne dozvoljava da ne vode računa o tome šta jedu (primer su dijabetičari).

vegetables-910540_1280

To onda navodi na pitanje – da li je uopšte moguće zadovoljiti sve ukuse i preferencije kada je reč o hrani tokom svadbenog slavlja? Verovatno nije; čak i da vodite računa o tome da se ispoštuje svačija lična filozofija ishrane, ne postoje garancije da će se svima dopasti neko jelo. Dakle, omogućiti da svi budu 100% zadovoljni je nemoguće. Ali, povećati šanse da ljudi ne odu sa proslave gladni je moguće!

Ako znate da među vašim prijateljima ili rodbinom ima onih koji su na posebnim režimima ishrane, onda bi bilo preporučljivo da se pred gostima nalazi izbor: na primer, neki mogu da se opredele za meso, a drugi za neki vegeterijanski specijalitet. Nekolicina vaših gostiju ne konzumira šećer? Nema veze, to ne znači da svadbena torta mora da vam bude raw vegan sugar free, već se za njihovim stolom mogu naći lepo aranžirane kriške voća. Postoje mnogi načini da se zadovolje raznoliki ukusi gostiju, a ti načini ne zahtevaju mnogo novca i prekrajanja jelovnika, već samo malo mašte.

Lepo aranžirani ovali sa voćem (preliveni samo ceđenim limunom, bez slatkih sirupa) kao slatkiš mogu da zadovolje većinu gostiju na posebnim režimima ishrane, što znači da je pitanje toga čime će se zasladiti rešeno. Jelo, takođe, može da ima i vegeterijansku varijantu, a ako je među vašim zvanicama poveći broj onih koji ne konzumiraju, na primer, belo brašno, poneko slano pecivo sa heljdinim ili nekim drugim brašnom mogla bi i njima omogućiti da prezalogaje između dva jela.

Male izmene jelovnika mogu učiniti mnogo. Naravno, sve zavisi od vaše spremnosti da napravite ova mala prilagođavanja ili tačnije, proširenja menija. Kao što je rečeno, to ne mora mnogo da košta, a može da napravi veliku razliku u načinu na koji su vaši gosti ugošćeni na vašoj svadbi.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. koki

    Zivimo li mi u Americi ili Srbiji.Toliko gluposti nisam skoro procitala,a svadbe su i dosada bile sa razlicitim gostima.

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>