POLIŽITE PRSTE I UŠTEDITE: Super ideje za svadbenu trpezu

Svi znamo koliko je praviti svadbu skupo. Često se dižu i krediti za svadbeno veselje. Treba platiti matičara, restoran, venčanicu, odelo i još hiljadu iznenadnih troškova. Jasno je da se život ne zaustavlja nakon ceremonije, pa ćete morati od nečeg i da živite kada postanete bračni par – ustvari, tek tad počinju zavrzlame.

Kako da uštedite, a da ne ispadnete stipse?

Posebno veliki izdatak na venčanjima je hrana, a u Srbiji se dobro (mnogo) jede. Ipak, možete uštedeti i na meniju, bez onog efekta bolničke hrane.

Evo par saveta:

Nađite restoran koji dozvoljava ketering spolja

Foto: Tumblr

Foto: Tumblr

To znači da restoran iznajmljuje svoj prostor, ali ne i hranu. U proseku je tanjir po gostu oko 20 evra, što znači da bi vam za svadbu trebalo oko 2000 evra. Mnogo! S druge strane, mnoge ketering službe prave daleko jeftinije obroke, pa ćete proći možda i četiri puta jeftinije.

Zaboravite konobare

Neka se gosti sami služe. Tako ćete uštedeti, a svako će uzeti ono što mu se jede, bez da se baca hrana.

cool-wedding-menu-2012

Uposlite familiju

Možda vaša baka pravi najbolje torte. Što ih ne bi ona napravila umesto da plaćate 100 evra za neku tortu koja samo izgleda lepo, ali nije baš ukusna?

Služite sezonsku hranu

Zašto biste kupovali kajsije u januaru? Služite sezonsku hranu koja je mnogo jeftinija.

Kupujte domaće

Osim što je jeftinije, etički je ispravno. Pomozite svojoj privredi i uštedite koji dinar. Ne bacajte pare na uvoznu hranu, kada Srbija ima odličnu ponudu.

Ne držite se slepo tradicije

Često se na venčanjima služi ista hrana, dok bi mnogi rađe jeli nešto drugo. Mnogi bi pre jeli pesto ili bolonjeze nego file minjon – a tako možete i uštedeti. Razmislite šta vaši gosti stvarno vole da jedu i tako uštedite novac.

wedding-menu-ideas

Kreativnost i domišljatost

Smislite koju hranu je jeftino napraviti, a svi je vole. Zeljanica nije skupa, zanimljive salate, lazanje, mafini umesto kolača sa orasima…

Ovo vam neće uštedeti, ali nije loše podvući

U svetlu skorašnjih događaja, a mislimo na saobraćajne tragedije, nije loše nakon venčanja svima podelite po jednu “čestitku” na kojoj bi pisalo “Hvala što ste došli i ulepšali nam veselje. Zato što vas volimo, molimo vas da ne vozite u pijanom stanju.” Takav papirić biste mogli da podelite uz espreso ili tursku kafu i možda nekom spasite život ili bar haubu.

Da li vi imate dodatne savete koji bi budućim mladencima uštedeli novac?

Autor: Anđela Popović

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Nikola Tesla

    Sta sam sve izmislio, ali ovoga se nikad ne bih setio. Svaka cast Andjela, morate patentirati ove ideje!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>