Venčanje na otvorenom? Zašto da ne!

Proleće, makar kalendarski, uveliko je stiglo, a sa njim i sezona svadbi. Ako planirate venčanje u narednih nekoliko – nadamo se sunčanih – meseci, onda ste sa rezervacijom restorana verovatno već zakasnili. No, ako se dvoumite oko toga da li je ideja da se venčate na otvorenom – u kakvoj boemskoj bašti ili na obali reke – dobra, onda imamo sjajne vesti za vas – ideja je super, samo ostaje da se vidi kakva će biti i realizacija.

To baš i ne zvuči optimistično, zar ne? A već ste rezervisali otvorenu baštu omiljenog vam restorana sa pogledom na panoramu grada? Ili tek planirate to da uradite? Ne brinite, pošto neke faktore ipak ne možemo imati pod svojom kontrolom, a tu se prevashodno misli na vremenske prilike.

Ali hajde prvo da vidimo zašto je venčanje na otvorenom tako dobra ideja? Pa, ne samo da je u smislu svežeg vazduha, veoma praktično, već nosi sa sobom i određenu dozu magije koju zatvoreni prostori često nemaju. Osim što je sasvim sigurno da nećeš morati da razmišljaš o tome da li je zagušljivo, imaćeš i venčanje kao u stara vremena – pod vedrim nebom! Ali, šta ćemo ako nebo ne odluči da ostane vedro? Ako baš tog dana bude padala grozna kiša ili temperatura bude niža ili viša od očekivane za to doba godine?

Jedina stvar koju možeš da uradiš povodom iščekivanja vremenskih prilika na dan svoje svadbe jeste da stvari prihvatiš takvim kakve jesu, to jest kakve budu! Osim ako nisi upoznata sa nekim magijskim ritualima odagnavanja kiše ili imaš opake veze kod onih što ispaljuju protivgradne rakete (što opet ne znači da neće biti kiše), onda zaista nema mnogo toga što možeš učiniti i tako uticati na vremenske prilike.

Ono što se u takvim slučajevima radi jeste postojanje plana B – odnosno preseljenje planiranog slavlja u zatvoren prostor. Bez obzira da li svadbu praviš u restoranu sa baštom, na salašu ili nekom sasvim drugom tipu ugostiteljskog objekta, svi oni obično imaju i zatvoren deo u koji se slavlje premešta onda kada se ispostavi da ono na otvorenom nije preporučljivo ili pametno. Ako prostor koji merkaš za svoje venčanje nema ovu opciju, onda bi mudro bilo nastaviti da tražiš dalje.

kellyexeter.com.au

kellyexeter.com.au

Osim vremena, na koje ne možeš da utičeš, ovo su stvari koje bi valjalo imati na umu pri organizaciji svadbe na otvorenom, a na koje definitivno možeš imati uticaja:

  • Blizina zatvorenog prostora – Čak i ako dan bude savršen i tvoje venčanje iz snova na otvorenom postane stvarnost, neophodno je da se u blizini nalazi zatvoren prostor, gde će se nalaziti toaleti, ali i kuhinja i svi oni prostori u kojima se dešavaju stvari bitne za venčanje, a nevidljive drugima. Ako je najbliži toalet udaljen pedesetak metara, razmisli o tome da li će tvojim zvanicama – od kojih će brojne sigurno biti u štiklama – biti jednostavno da prelaze ovu razdaljinu svaki put kad žele da odu do toaleta i još toliko da se vrate nazad.
  • Intimnost – Slavlje na otvorenom obično nije baš bašta restorana u centru grada, u koju svaki slučajni prolaznik može da gvirne, ali i to je nešto o čemu je potrebno voditi računa. Da li želiš mesto koje je izolovano, ili ti neće smetati što se tvoje venčanje odvija u jednom delu kompleksa restorana, a u drugom delu ljudi sede i uživaju u svom ručku, nevezano od vašeg slavlja? Ako insistiraš na intimnosti slavlja, onda biraj prostore sa takvim baštama gde će intimnosti i biti, bez znatiželjnih gvirkanja.
  • Ozvučenje – Sigurni smo da će bend koji angažujete umeti da prilagodi svoje ozvučenje prostoru u kom se svadba odvija, ali je to sa njima najpre neophodno proveriti, kako se ne bi ispostavilo da je muzika, recimo, previše tiha. Zvučnike u zatvorenom i otvorenom prostoru može biti potrebno postaviti drugačije, pa imaj to na umu kada budeš sledeći put razgovarala sa bendom. Takođe, proveri i fleksibilnost njihovog ozvučenja – da li je moguće preseliti ga u zatvoren prostor ako iznenada počne da pada kiša?
  • Površina – Ako si nekada štiklama gazila po travnatoj ili zemljanoj površini, onda znaš koliko je to neugodno. Dovoljno je da zemlja bude minimalno vlažna da bi se štikle u nju zabijale, prljajući cipele i čineći hodanje, a posebno igranje, nemogućim. Zato proveri kakva je podloga celom površinom prostora, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja kada slavlje počne.

Dobro planiranje može da nadomesti sve nepredviđene okolnosti, posebno one na koje ne možeš računati, tako da ti želimo puno sunca i vedrog neba na dan tvog venčanja, a ostalo si, sigurni smo, već sama super smislila! 😉

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>