O svadbama i sahranama

Narodna tradicija na našim  prostorima je izrazito bogata različitim običajima. Rasprave o tome koji su običaji jedini pravi i način na koji ih treba izvoditi i poštovati, nemaju mnogo svrhe i smisla. Često postoje razlike u doživljaju kako neke običaje treba ispoštovati čak i kod ljudi koji žive blizu, u susednim mestima. Međutim, postoje i oni običaji nekima možda manje poznati, koji zadiru u u sferu horora i bizarnosti. Dolazi do preplitanja običaja namenjenih ekstremno različitim događajima u životu čoveka.  Tako sahrana može poprimiti elemente svadbe.

PROČITAJTE I OVO: SRPSKI OBIČAJI: Kićenje nevestine kapije

Najpoznatiji od takvih je sledeći.  Kada nesrećnim slučajem devojka izgubi svog verenika, ona mu na sahranu dolazi u venčanici. Isto važi i kada je obrnuta situacija, tada mladić dolazi verenici na sahranu u svadbenom odelu. U vlaškom kraju (gde ovakvu sahranu nazivaju crna svadba) ide se korak dalje. Igra se kolo na groblju (kao da je prava svadba) i smatra se da ovaj brak traje godinu dana, nakon kojih (živa) osoba može da nastavi dalje sa svojim emotivnim životom. U slučaju da oboje mladih koji su vereni nastrada zajedno, tada porodica izražava poštovanje prema njihovoj ljubavi i prerano ugašenim mladim životima, time što ih simbolički mrtve venčava i sahranjuje jedno pored drugog, nju u venčanici, a njega u svečanom odelu. U nekim krajevima se mlade devojke (iako nisu bile verene) sahranjuju u venčanici. Veruje se da nevina duša na onaj svet treba da ode u čistom, nevino belom što simbolizuje venčanica.

vencanje-inspirisano-sahranom3

http://elitedaily.com/

Za savremenog čoveka ovi bizarni postupci mogu delovati zastrašujuće, ali se mogu objasniti na sledeći način. Venčanje predstavlja jedan od tri osnovna događaja u životnom ciklusu, pored rođenja i smrti. Simboličnim venčanjem pokušava se dovesti u ravnotežu narušeni poredak prema starog religijskom verovanju Slovena da smrt ne dolazi pre venčanja. Sve je usmereno ka tome, da se po tradicionalnim narodnim verovanjima preminulom olakša prelazak na onaj svet, kao i večni boravak u raju.

Decenijama postoji legenda u okolini Zaječara koja kaže da se duh mlade koja je poginula u saobraćajnoj nesreći putujući na medeni mesec ili duh devojke koja se obesila kada ju je ostavio verenik pred samo venčanje, pojavljuje noću na putu kao utvara u venčanici. Legenda je inspirisala dva mladića koji su u želji da se zabave oblačili venčanicu i plašili ljude na putu. Slučaj je završio u policiji i medijima, a momci su se izvukli nekažnjeno.

vencanje-inspirisano-sahranom1

http://elitedaily.com/

Verovali ili ne, ali nekim parovima sahrana je poslužila kao inspiracija za tematsko venčanje. Par koji vidite na fotografijama kaže da su navikli na smrt, da im je to svakodnevna pojava, s obzirom da oboje rade u pogrebnom preduzeću. U želji da budu originalni i neponovljivi rešili su da za temu uzmu ono u šta se najbolje razumeju, svoju profesiju. Sahrane i groblja u čoveku izazivaju nelagodu, ali blizina smrti može imati terapijsko dejstvo čineći da počnemo više ceniti život, da spoznamo prioritete i šta je ono do čega nam je zaista stalo.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>