Sve više parova odustaje od tradicionalnih običaja na venčanjima poput zajedničkog rezanja torte ili bacanja bidermajera (ili podvezice) smatrajući ih nepotrebnim i opterećujućim. Svadbenu tortu prati cela ceremonija od iznošenja uz prigušeno svetlo i odgovarajuću muziku preko svečanog zajedničkog sečenja i konzumiranja. Ovaj ritual simboliše početak slatkog zajedničkog života u braku. Međutim vaši se gosti mogu zasladiti i na mnogo kreativniji način, ako se odlučite za dezertni bar sa više vrtsta poslastica. Poslednjih godina i kod nas se taj trend širi.
Dezertni bar može da predstavlja alternativu velikoj torti, a ako ne želite ne morate je se odreći, pustite je da vlada trpezom. Možete je smestiti u slatko društvo u vidu popkejkova, kapkejkova, francuskih makarona, medenjaka, poslastica u teglicama i mnogih drugih slatkih đakonija za koje možda niste znali da postoje. Mnoge tradicionalne poslastičarnice su u svoju ponudu uvrstile ove male šarmantne slatkiše uglavnom za venčanja i rođendane, ali i druge vrste proslava.
Pored toga pojavile su se poslastičarnice specijalizovane baš za dezertne barove. Kreativni ljudi koji rade u njima spremni su da saslušaju sve vaše želje, ideje i zamisli. Trude se da pronađu najbolji način da ih ispune i dopune sa sopstvenim idejama i načinom realizacije. Ako ste neodlučni ili vam manjka ideja, ponudiće vam spajanje i mešanje različitih stilova, smele kombinacije ukusa i način ukrašavanja. Imperativ koji poslastičari poštuju je da želje mladenaca na kraju budu ispunjene. Mnogi su spremni da po Vašoj zamisli urade uzorak kolačića pre nego što doneste konačnu odluku i uverite se da baš to želite. Mnogi se pitaju da li ove sitne poslastice zaostaju kvalitetom za tradicionalnim tortama. Razni kapkejkovi i makaroni uglavnom su spremani od kvalitetnih sastojaka uz mnogo vremena, strpljenja i pažnje.
Ono što je najinteresantnije je da slatkiši na vašem venčanju mogu biti personalizovani, nositi vaše inicijale, važne datume ili simbole koji vama mnogo znače, ili asociraju na neke zajedničke uspomene i predstavljaju neku vrstu logotipa vaše ljubavi. Pored originalnih slatkiša koji izgledom i ukusom oduzimaju dah nude i izuzetno dekorativne i originalne stalke i držače za mafine i torte, staklene posude sa poklopcima različitih oblika i veličina i mnoge druge predmete koji upotpunjuju dekoraciju prostora u kojem se odigrava venčanje. Slatki švedski sto sam za sebe predstavlja ukras, spoj slatkiša, dekoracije i scenografije sa dobro osmišljenim konceptom i dizajnom.
Prednosti koje nude dezertni barovi su te što su slatkiši dostupniji, za njihovo serviranje nije potrebno osoblje, gosti se sami lako i brzo poslužuju. Pored toga prednost je što možete naručiti određenu kolićinu kolačića koje će moći jesti i vaši prijatelji koji su vegetarijanci, vegani, dijabetičari, alergični na gluten i dr. Nema sumnje da će se maštovitim poslasticama obradovati najviše deca, ali će se zabaviti svi gosti birajući koji će sledeći slatkiš da probaju, neki možda i po prvi put.
autor: Ljiljana Lazić
Nema komentara još uvek. Budite prvi!