Tradicionalno ili moderno venčanje

U današnje vreme, kada razmišljamo o tome kakvo venčanje želimo, imamo ogromnu slobodu da sami donesemo odluku o tome. Nekada mladenci nisu imali taj luksuz, već se podrazumevalo da se venčanje odvija po ustaljenim pravilima koje dikitraju društvo, sredina, porodica, socijalni stalež. Danas, mladenci mogu da biraju.

Da li sloboda izbora uvek znači i dobru stvar? Jer, sada odluku o venčanju donose mladenci; ranije nije bilo izbora, samim tim se odluka podrazumevala.

Ukoliko se opredele za tradicionalno venčanje, mlada i mladoženja “igraju na sigurno”. Samim tim osiguravaju da očekivanja zvanica na venčanju budu u velikoj meri ispunjena. Da li to onda znači da moderno venčanje može da se smatra suviše ekstravagantnim? Ne nužno. S obzirom da se većina mladenaca opredeljuje za mešavinu ova dva pojma, na taj način stvara se odličan kompromis između njihovih želja i očekivanja okoline.

Neke elemente, bilo da je u pitanju tradicionalno ili moderno venčanje, nije moguće izbeći. Na primer, možete da izaberete da se ne venčate u crkvi, ali ne možete da birate da li ćete stati pred matičara. Opet, i tu postoji prostor za odlučivanje – da li će matičar biti prisutan na venčanju ili ćete to da “odradite” pre ili posle svadbe.

Postoje brojni izbori oko toga da li želite ili ne da se pridržavate ustaljenih pravila – da li ćete nositi belu venčanicu, da li će muzika biti uobičajena, to jest – ona koja se čuje na većini svadbi u našem okruženju, da li ćete uvesti nešto od tradicije koja je inicijalno pripadala drugim podnebljima, da li ćete imati klasičan meni, da li će prostor biti restoran ili sala ili pak bašta, plaža, neko drugo mesto od sentimentalnog značaja… Izbor je ogroman, a “igranje po pravilima” može da donese sigurnost u ionako stresnim svadbenim okolnostima.

2Ono što je u okolnostima donošenja ovakve odluke primarno, jesu želje mladenaca, odnosno međusobna usklađenost tih želja kod oba (buduća) supružnika. Ukoliko su oni saglasni oko toga kako će da izgleda njihovo venčanje, onda na zvanicama i svim drugim učesnicima u organizaciji proslave ostaje da prihvate želje mladenaca. Međutim, ukoliko se mlada i mladoženja ne slažu, nastaje područje potencijalnog konflikta. Ipak, na takvu situaciju je najbolje gledati kao na izazov, odnosno kao na odličan test toga kako će njihova komunikacija u braku izgledati kada se pojavi problem, a obe strane imaju različito viđenje tog problema.

Dakle, ono što je ključno u izboru toga da li će venčanje biti tradicionalno, moderno ili kombinacija ova dva, jeste da je to zajednička želja mladenaca, nastala kao posledica njihovog međusobnog sporazuma. Želite džez muziku na svadbi? Želite da nosite zelenu, ne belu haljinu? Želite da se na meniju nađu egzotični morski plodovi? Da dekoracija bude tematska? Nema problema. Sve dok su to želje obe strane, problem zaista ne postoji. Odnosno, sve dok je takvo venčanje upravo ono što želite i što će učiniti taj dan posebnim, imate punu slobodu da odlučujete o tome kako će izgledati najvažniji dan u vašem životu.

Foto: www.craigwolfromphotography.com, stuffpoint.com

Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Kiss the brides

    Svaka cast za tekst !
    Pozdrav

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>