Da li ste čuli za ove srpske običaje?

Narodi bivše Jugoslavije su mali, ali su baš bogati raznim običajima. Ovo je bio savršen geografski položaj da se mešaju razna plemena od kojih su svaka ostavila tragove u vidu vrlo zanimljivih običaja. Kako je venčanje jedan od najvažnijih dana našeg života, mnogi među ovim običajima su upravo vezani za svadbe. Baš nas zanima za koje običaje ste čuli, koji vam se sviđaju, koje smatrate prevaziđenima, a koje biste rado vratili u modu.

CRVENA HALJINA

Vojvođani veruju da mlada posle ponoći treba da obuče crvenu haljinu umesto bele venčanice da bi brak bio pun ljubavi, a možda i da se sklone uroci.

TASTE, DAJ PARE!

FOTO: liberalup.com

FOTO: liberalup.com

Kada se gosti smeste za sto za kojim će ručati, mladoženja ne sme da jede dok mu u tanjir tašta i tast ne stave novac ili ga daruju zlatom. Ovaj običaj je viđen oko Čačka i Užica.

PROČITAJTE I OVO: Kićenje svatova!

ZA LAKŠI POROĐAJ

Kada se mladi obuče venčanica, oko struka joj se veže crven konac. Kada se njen dragi bude približavao, devojke koje nevesti prave društvo treba da se utrkuju da se mladi brzo pokida konac, kako bi jednog dana imala lake i zdrave porođaje.

POKLONI ZA NEVESTU

Osim što je verenik naravno daruje prstenom, svekar i svakar joj kupuju zlatni nakit – ogrlicu ili naruvicu. Svatovi joj takođe poklanjaju zlato, novac, veš… Nevesta daruje svekra i svekrvu kada krenu kući, obično košuljama i platnima. Ovaj običaj međusobnog poklanjanja popularan je u Vojvodini.

PROČITAJTE I OVO: Kićenje nevestine kapije

POKLONI ZA KUMOVE

Da bi se oterali zli dusi, kumovi pre svadbe od mladenaca dobijaju lepe poklone.

BELI LUK

Ova lekovita namirnica u našem narodnom verovanju ima i magijska svojstva. Zato treba mladenci da nose par čenova uz sebe. Takođe, nije loše da vežu crvene končiće oko ruku ili nogu, iz istog razloga.

BOKAL S VODOM

Ovaj stari bosanski običaj kaže da treba staviti bokal s vodom na prag mladoženjine kuće. Nevesta pri ulasku treba da obori bokal za dobrobit cele porodice.

POGAĐANJE POLA

FOTO: www.bonappetit.com

FOTO: www.bonappetit.com

U Slavonskom Brodu veruje se da uz pomoć jedne čaše može da se predvidi pol deteta. Naime, na svadbi mlada pred svima prima blaoslov od svojih roditelja. Oni nazdravljaju staklenim čašama i zatim mlada baca čašu. Ako se čaša razbije, prvo dete će biti muško. Ako ostane čitava, biće žensko. Ima smisla, pošto oni nisu baš čitavi.

BACANJE MARAMICE

U Bosni se veruje da mlada, kada je pokupe, treba da baci maramicu u koju stavi pare ispred prvog mosta na koji naiđe.

MUŠKI BIDERMAJER

Pre glavnog jela, stari svat izlazi ispred kuće i baca pogaču kao bidermajer, ali momcima. Momak koji prvi uhvati pogaču se prvi ženi!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>