Vodič za preživljavanje napada svadbenih “bubica”

Svi mi, ponekad, imamo svoje “bubice”. Kod nekoga su to zaista bubice, dok su kod nekoga zapravo krokodili. No, zvaćemo ih bubicama. Priprema svadbe, kako ona organizacione prirode, tako i ona mentalna, često je zahtevan posao. Ona zahteva planiranje i pripremu i to za, otprilike, jedan od najvažnijih dana u životima onih koji ih organizuju. To je, kao što već znamo, odlično tle za pojavu osećaja stresiranosti. Onda nije iznenađujuće što nešto što je juče bilo bubica danas može da postane krokodil.

No, svadbene bubice mogu da imaju razne forme. Evo samo nekih od njih:

Ove bi spadale u grupu bubica u vezi sa planiranjem svadbe:

  • “Jaaooo, ništa nećemo stići… Kako malo vremena je ostalo, a imam toliko toga da uradim!”
  • “Da li sam izabrala dobru haljinu? Jao, ipak ona sa bretelama i ružama… Uh, čekaj, zar mi nije ovo pretesno?!”
  • “Već vidim da ću se iznervirati kad se svi ponapijaju, a ja ne mogu jer ko će sve da drži na okupu ako ne ja?!”

Druga grupa su bubice u vezi sa opravdanošću svadbe:

  • “Pa šta mi je ovo trebalo sada, mogli smo još malo da čekamo, šta fali zabavljanju, jao brak, to je suviše ozbiljno!”
  • “Da li sam sto, ma šta sto, trista posto sigurna da želim da se udam? Sada? Za njega?”
  • “Možda je trebalo da sačekamo. Možda je trebalo da napravimo manju svadbu. Ili da ne pravimo svadbu uopšte. Jao, šta uradih!”

U svim ovim primerima vidimo mladu koja katastrofira. Naravno, ona je pod stresom i postavljanje ovakvih i sličnih (ili potpuno različitih) pitanje je potpuno opravdano. Sva ova pitanja mogu da pogoršaju stres ili čak i da dovedu do nekih ishitrenih odluka, zbog kojih bi se kasnije moglo zažaliti…

keep-calm-and-relax-366_large

Borba sa bubicama

Da li će nam se, uoči svadbe, ovakva pitanja vrzmati po glavi, nikako ne možemo znati unapred. Možda hoće, možda ne. Ali ono što možemo znati jeste da su ona sasvim normalna. Sasvim su prirodna i sastavni su deo planiranja velikog broja venčanja, samo niko baš ne voli da, gledajući album sa venčanja nekoliko godina kasnije, kaže: “E znaš, ovo je ono kad sam se pitala koji đavo se uopšte udajem ovako mlada i da li sam stvarno spremna da od sutra budem gospođa”. Ne, kada venčanje prođe (pod pretpostavkom da se uopšte desi), onda bubice, odnosno krokodili, nestanu i često prisećanje na njih može da izazove stid.

Ono što svaka buduća mlada treba da zna to je da ne mora da potpuno pošizi ako je spopadnu svadbene bubice (krokodili, tiranosaurusi), već da porazgovara sa bliskom osobom, nađe način da se opusti i čini sve što ume i zna da se oslobodi bespotrebnog i često destruktivnog stresa.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>