Pripreme za svadu: 12 meseci ranije

Svadba svakako jeste jedan od najvažnijih događaja u životu mladenaca, a ono što je čini pravim izazovom jeste činjenica da je za jedan dan slavlja potrebno uložiti nedelje i mesece priprema, kako bi sve proteklo po planu. Blagovremena organizacija jedno je od glavnih oružja protiv svadbenog stresa, tako da je generalna preporuka da o svemu treba misliti na vreme. Evo spiska stvari o kojima bi bilo dobro misliti na samom početku planiranja svadbe, oko godinu dana ranije. Naravno, vreme potrebno za organizaciju je individualno, jer zavisi od brojnih faktora, tako da ga treba shvatati okvirno.

Veridba. Činom veridbe najčešće zvanično počinju pripreme za svadbu, ako ne one opipljive i organizacione, onda barem psihološke. Taj čin i služi tome da buduće mladence stavi u neku vrstu pripravnosti, jer predstavlja prelazni period između veze i braka. Objava veridbe uvek je lep i svečan trenutak koji delimo sa dragim ljudima, a oni koje nas manje poznaju, prepoznaće ga po blistavom prstenu i još blistavijem osmehu.

Termin. Okviran ili, još bolje, tačan termin vrlo je važan za dobru organizaciju. Na taj način znaćete sa koliko tačno vremena raspolažete i moći ćete da napravite sistematičan plan svih svojih aktivnosti koje je neophodno izvršiti pre svadbe. Naravno, što više vremena sebi ostavite, osećaćete manji pritisak, ali samo pod uslovom da ne zabušavate i da predviđene obaveze izvršavate na vreme. Jedino tako dugoročnije planiranje ima smisla.

Budžet. Novac ne može da kupi sreću, ali je pri planiranju svadbe apsolutno neophodna stavka. Budžet možete formirati shodno veličini svadbe i svim ostalim relevantnim faktorima. Ono što je dobra preporuka jeste da imate i neku vrstu rezervnog budžeta, svotu novca namenjenu kriznim situacijama (ako vam, na primer, pukne štikla dva dana pre venčanja). Naravno da niko ne razmišlja o svim stvarima koje bi mogle da pođu naopako, ali imati novac sa strane koji nije specifično namenjen trošenju uvek je dobra ideja.

Mesto. Izbor mesta gde će svadba da se održi jedan je od prvih koraka u njenoj organizaciji, posebno ukoliko mlada i mladoženja ne žive u istom gradu ili selu. Pored toga, na umu je potrebno imati i to odakle dolaze zvanice, na koji način se može organizovati njihov prevoz i prenoćište, ukoliko nisu iz mesta u kom se svadba održava. Što se tiče izbora specifične lokacije (restoran, klub, dvorana), većina mladih je još i pre nego što će to postati “bacile oko” na neko mesto koje posebno vole i u kom bi želele da se održi slavlje. Ako niste u toj grupi, možete obilaziti različite lokale, tražiti ponude od menadžera ili gazde lokala, raspitivati se kod drugih ljudi, na internetu… izvori informacija su danas, srećom, mnogobrojni. U ovoj fazi još uvek ne morate praviti konkretne rezervacije (mada i to zavisi od lokala do lokala, na nekima su liste čekanja zaista duge). U ovoj fazi, na to možete gledati kao na avanturu, ne kao na obavezu. Ali, pažljivo sa tim utiskom. Vreme prolazi vrlo brzo, posebno kada imate mnogo posla.

Venčanica. Osim ukoliko od svog detinjstva nemate ideju o tome kako će tačno da izgleda vaša venčanica, sada je vreme da se time pozabavite. Prelistavajte časopise, tražite na internetu, krenite u obilaske prodavnica venčanica. Pre svega ovoga, naravno, dobro bi bilo odlučiti da li venčanicu želite da kupite, iznajmite ili sašijete. Za sve tri opcije trebaće vam vreme (naročito za treću). Naravno, ukoliko ste trudna mlada, morate u obzir uzeti to u kom ćete stadijumu trudnoće biti uoči venčanja i shodno tome odabrati venčanicu. U takvom slučaju, nije loše pronalazak prave venčanice odložiti, ali svakako razmišljajte o tome kako će ona izgledati, tj. imajte barem neku ideju o tome kako bi ona trebalo da izgleda, a da zadovoljava vaše kriterijume estetike i – vrlo važno, posebno za trudnice – udobnosti.

Agencije. U slučaju da vam sve ovo deluje prenaporno i komplikovano, te ne želite da sami organizujete svoju svadbu, onda je ovo pravi trenutak da stvari u ruke prepustite profesionalcima (ova stavka je za gorepomenuti budžet vrlo važna). Najpre se raspitajte o tome koje agencije su pouzdane, a zatim sa onom za koju se opredelite razradite plan oko organizacije svog venčanja.

Ukoliko nešto sa ovog spiska ne stignete, još uvek nema mesta panici. Vremena ima dovoljno (osim ako se ne venčavate sutra), a setite se onih mladenaca iz popularne TV emisije koji za 48 sati moraju da organizuju kompletno slavlje! Vi, verovatno, imate mnogo više vremena za planiranje i organizaciju, a mi smo tu da vam u tome pomognemo.

Nastaviće se…

Autor: Ina Poljak/Foto: http://www.forbes2000.com

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>