Srpska tradicionalna svadba – podela uloga (prvi deo)

U ovom i narednom tekstu pokušaćemo da Vam bliže predstavimo glavne svadbene  aktere pored mladenaca, a to su kum, dever, stari svat, čauš i svekrva i značaj njihovih uloga u tradicionalnoj srpskoj svadbi. Koliko su se stvari promenile do danas zaključićete sami, jer se tradicija ne poštuje svuda podjednako, niti su u svim krajevima zemlje običaji isti. Na primer, ako ste se oduvek pitali ko je u stvari stari svat  ovde ćete dobiti odgovor. Ako želite da svadbu organizujete u tradicionalnom duhu, poštujući običaje, korisno je  podsetiti se kako je tradicionalna svadba nekada izgledala.

Udajom mlada najradikalnije menja svoju poziciju u porodici i društvu, pa je većina svadbenih rituala i običaja koncentrisana oko nje, ali zahvataju i ostale učesnike i srodnike u zavisnosti od njihovog položaja u porodici i zajednici. Takođe, svi oni koji doživljavaju promenu statusa oblače posebnu odeću ili nose posebna obeležja (npr. peškir) da bi istakli tu promenu. Članovi zajednice su međusobno povezani i promena pozicije jednog od njih zarazno zahvata sve ostale, zbog čega dolazi do narušavanja ravnoteže. Svadba je bila (i ostala) na neki način teatar i pozornica u kojem je glavnim akterima dodeljivana odgovarajuća uloga. Uloga je podrazumevala određeno ponašanje tokom svadbene ceremonije i izvršavanje određenih rituala.

nosnja156001jpg14

www.politikin-zabavnik.co.rs

Prosidba

O veridbi i braku mladih prvenstveno su odlučivali njihovi roditelji. U izboru presudno je bilo usklađivanje ekonomskih i društvenih položaja dveju  porodica. Uzajamne simpatije između budućih supružnika nisu bile od neke posebne važnosti.  Vezu između momkove i devojčine kuće obično je uspostavljao posrednik-prvodadžija (ili prvodadžika) čija je osnovna funkcija bila da traži i dobije obostrane saglasnosti za sledeći čin- za prosidbu. Za vreme prosidbe momkov otac je vodio glavnu reč sa devojčinim ocemRitualom prosidbe dobijan je zvanični pristanak za sklapanje braka. Prihvatajući ponuđen dar (prsten, jabuka, piće) devojka je izražavala svoj pristanak, koji je otvarao mogućnost daljih dogovora o datumu svadbe, veličini miraza i otkupu za nevestu. U izrazito patrijarhalnim sredinama momak nije učestvovao u prosidbi. Budući da su očevi odlučili o svim bitnim aspektima svadbenog obreda, momak i devojka su se ponekad prvi put videli na prosidbi, a dešavalo se da njihov prvi susret bude na samoj svadbi.

Budući da je izvršena podela svadbenih uloga, iz momkove kuće čauš ili dever pozivaju svatove. Poziv se upućuje sa čuturom okićenom cvećem i novcem, prvo kumu, a zatim i ostalima. Devojačke goste obaveštavali su na manje ritualan način, tako što im neki mladić iz mladine kuće saopšti vreme kada treba da dođu mladinoj kući da bi je ispratili.

5c68ec86fd3ee253674042bf85f3b2c8-politikin-zabavnik.co.rs

www.politikin-zabavnik.co.rs

Uloga čauša u svdbenom ritualu je posebno značajna. Njegov izgled je simbolizovao prastari običaj prerušavanja svatova, obučen u čudno odelo, neobično okićen, ogrnut kožom i nagaravljen. On je bio animator raspoloženja, inicijator raznovrsnih šala, ličnost sa ulogom unošenja nereda i potenciranja haosa.

Mladu prekrivenu velom, iz kuće je izvodio njen brat. Zatim je prihvata dever koji njenom bratu ostavlja (zlato na zlato) simboličku naknadu za nevestu koju će darivati prstenom i čuvati sve vreme obreda. Dever je mladoženjin brat ili bliski srodnik. Njemu mlada vezuje poseban deverski peškir, preko desnog ramena sa krajevima uvezanim ispod levog pazuha, koji se od ostalih peškira izdvaja dužinom i lepotom. Dever na svadbi ima zadatak da se od neveste ne odvaja, da je čuva do trenutka svođenja mladenaca, a ona dajući mu peškir, koji predstavlja znak deverskog statusa, izražava svoju saglasnost.

Nastavlja se…

Autor: Ljiljana Lazić

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>