5 najčudnijih svadbenih običaja

Pucanje u jabuku, krađa mlade, bacanje žita (ko će to da usisava), kićenje mladenaca… Sve su to srpski svadbeni običaji. I ako ste mislili da su to čudni običaji, treba samo malo da proširite vidike i shvatićete da smo među normalnijim svetskim narodima. Kako? Kad skrolujete, kašće vam se samo. Ili ako mislite da nismo u pravu, obavezno nam ostavite komentar na sajtu.

 

Sparta

Ne pričamo o najdražem filmu vaših muževa, već o spartanskom svadbenom običaju. Kako se vi spremate za venčanje? Verujemo da ste zakazale i manikir, pedikir, frizuru, haljinu, cipele, kao i da 50 posto vas živi na dijeti da se “dotera za svadbu“. U Sparti je bilo sasvim drugačije. Za početak, mladama bi obrijali glavu. Outfit? Muška odeća. Onda, nakon devojačke večeri, mlade bi spavale same u mraku čekajući da ih mladoženja ukrade. Nakon što bi, hm, konzumiralu brak, mladoženja bi “srećnicu” vratio njenim roditeljima i to bi bilo to. Nekada bi prošle godine pre nego što se mladenci vide na dnevnom svetlu.
Zašto? Jer, kao što znate, Spartanci su živeli u vojsci, izolovani od žena i praktikovali su homoseksualnu ljubav. Muškom odećom i obrijanom glavom se tim mladićima olakšavao prelazak u heteroseksualnost.

britney-bald-britney-spears-11677985-1000-849

Osim toga, prosečno doba za ženidbu bilo je 25 godina. Vojnici su imali zakonsku obavezu da u vojnim barakama žive do tridesete, što je onemogućavalo zajednički život mladencima.

Jugozapadna Kina

Svadbene suze su normalna stvar. Suza suzu stiže. Ipak, kineskoj provinciji Sičuan, plakanje je obavezno. Mlade počinju da plaču mesec dana pre svadbe svakodnevno. Moraju da plaču bar sat vremena. Deset dana pre svadbe pridruži se i nevestina majka, a onda se uključuju i sve žene u porodici. Običaj se zove Zuo Tang i verujemo da nije smišljen da usreći mladoženju.

Nelson-wedding-Photography-Woollaston-Estates-wedding-11

Francuska

Ako i vi kao i većina sveta Francuske običaje vidite kao gomilu šampanjca, sira, foa gra i čokolade, u redu. Ali ima tu još. Imali su najgadniji običaj svih vremena. Ideja je sledeća. Kada mlada i mladoženja pokušavaju da odu sa proslave, mladi gosti ih zadržavaju. Kada najzad uspeju da pobegnu,gosti ostaju da počiste i sve ostatke hrane i alkohola sipaju u NOĆNU POSUDU (da, ono u šta se piškilo i kakilo u starim vremenima). Taj slasni obrok nose mladoj i mladoženji i teraju ih da sve pojedu dok se već spremaju da konzumiraju brak. Ideja običaja, koji se inače zove “Le soupe” je da srećnim golupčićima da gorivo za razmnožavanje. Mljac!

toilet-bowl-resto (1)

Nema svadbe bez metle

Do 1753. godine, Englezi nisu zahtevali zvaničnu ceremoniju i dokumenta za venčanje. Bilo je dovoljno da se bar nekako predstavite. Imajući u vidu da siromasi nisu imali mnogo prava na individualnost, predstavljao ih je njihov alat. Tako je čistačica za udaju morala da ponese metlu, a njen stolar drvo i čekić, da bi pokazali ko su i šta su. Onda bi im neko malo pričao o ljubavi i upisao “Čistačica Džoen i stolar Džo su doneli alate koji dokazuju ko su i šta su, obećali su se jedno drugom i sada su u braku. Vozdra”.

edward-scissorhands

Bugari: Pobednici

Uvek možeš računati na jednog člana porodice da te potpuno izblamira na venčanju.Ipak, Bugari nemaju problem sa tim, već se unapred dogovore ko će da preuzme ulogu dežurnog blama. Jednog muškarca bi zamolili da glumi “strašnika”. Taj muškarac bi morao da zauglji lice, da se nenormalno obuče i skakuće po recepciji. Onda bi nakon celog tog blama bacao sušene fekalije na goste, dok bi se mlada pravila da ga ne vidi. Ideja iza običaja jeste da se otera zlo oko.

Sada vam vaši običaju deluju super, zar ne?

 

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović.

 

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>