Zašto je kum najvažnija osoba na svadbi (pored mladenaca)

Kum je jedna od najvažnijih zvanica na svadbi. Pored mnogobrojnih zaduženja koje mora da ispuni, kum mora i da brine o celokupnoj organizaciji svadbenog veselja i da bude uključen u gotovo sve aktivnosti na samom venčanju. Biti kum je velika čast i privilegija, ali sa sobom nosi mnogo odgovornosti. One ne uključuju samo kupovinu burmi ili držanje sveće dok traje crkveni obred. Kum je neprestano uz mladence i na neki način predstavlja svedoka njihove veze koja otpočinje venčanjem. Opšte je poznato da se poziv za kumstvo ne odbija. Ovde ćemo pokušati donekle da objasnimo zbog čega je to tako, i da se pozovemo na tradicijske okvire koji su nam ostavili mnogo važnih običaja i verovanja koji se upražnjavaju u svadbenom obredu.

Kum na svadbi

U našoj tradiciji kum je izuzetno važna ličnost. Veoma je bitno to što se on poštuje kao najbliži rod. On i jeste na neki način duhovni rod, odnosno on ulazi u porodicu tako što postaje svedok i zaštitnik ili novog deteta u porodici, ili zajednice dvoje ljudi. Bez njega je nemoguće obaviti obred venčanja. Za kuma se nekada pozivao neko kome se beskrajno veruje, ko se veoma poštuje. U našem narodu kumstvo je svetinja i o tome svedoče mnogobrojne epske, pa i lirske usmene pesme. Ponekad je kum čak i bliži od rođenog brata. Po narodnom verovanju, od kuma zavisi i porodični napredak, sreća i blagostanje. Kum jeste duhovno, a ne krvno srodstvo, ono koje sami biramo, a veza jednom uspostavljena, se ne može više nikada raskinuti, jer se to smatralo izuzetnim i strašno grešnim.

Danas je mnogo toga zaboravljeno. Građenje duhovnih veza, koje su čvrste i neraskidive danas je teško. Nekada se kumstvo, ili pobratimstvo (koje je takođe izuzetno značajno u našoj tradiciji) potvrđivalo mešanjem krvi dvaju muškaraca i time simbolično ukazivalo na potrebu uspostavljanja krvnog srodstva. Danas je kum često neko koga poznajete dovoljno dugo i ko vam je u najbolju ruku prijatelj. Naravno, kršteni kum je uvek imao veći značaj od venčanog, jer je imao zadatak da uvede novopridošlog člana porodice u ovaj svet i zaštiti od svih zlih sila, ali vrlo često se dešava da je venčani, kasnije i kršteni kum u svadbenom obredu, kum uvodi mladu u novu porodicu i na taj način zasniva vezu između dve linije predaka koje se u novom bračnom paru ukrštaju i povezuju. Kako je to uvek, prema verovanjima, potencijalno opasna situacija, važnost kuma je upravo u obavljanju ovog delikatnog zadatka. Uspešno povezivanje dveju porodica garantuje blagostanje i sreću u novozasnovanoj. U važnosti ovoga izbora možda leži i vaša bračna sreća.

MarieJonny12

Foto: www.themankipedia.com, weddings.thefuntimesguide.com Tekst: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (5)
  1. Jasmina knezevic

    E lepo napravili ovu stranica veoma Je korisna za mladence
    I ostale svatove odlicno daste mi zivi I zdravi I Neka vas bog cuva I nagradi za sve.

  2. admin

    Hvala Vam puno Jasmina, trudimo se da uvek izaberemo interesantne teme.

  3. Saba

    Imam pitanje, ja sam Bošnjak i i pozvan sam da budem kum naravno i pratao sam.. Al al prijatelj ce imat katoličko vjenčanje i tu je taj mali problem, posto koga GOD pitam mogul kazu da je to grijeh sa moje strane… Zato vas molim sta vi mislite o tome. Hvala vam unaprijed

  4. admin

    Postovani Saba,

    Covek koji Vas je pozvao za kuma ima i razloga za to, verovatno ste najbolji prijatelji. Ja licno ljude delim po tome da li je neko dobar ili los covek a ne po tome koje je veroiposvesti. Ne bih se osvrtao na to sta pricaju drugi, uradite ono sto osecate. Ako ste pristali da budete kum svom prijatelju to je velika stvar.
    Citiracu deo teksta: “Za kuma se nekada pozivao neko kome se beskrajno veruje, ko se veoma poštuje. U našem narodu kumstvo je svetinja i o tome svedoče mnogobrojne epske, pa i lirske usmene pesme. Ponekad je kum čak i bliži od rođenog brata. Po narodnom verovanju, od kuma zavisi i porodični napredak, sreća i blagostanje. Kum jeste duhovno, a ne krvno srodstvo, ono koje sami biramo, a veza jednom uspostavljena, se ne može više nikada raskinuti, jer se to smatralo izuzetnim i strašno grešnim.”

    Obavezno nam napisite kako ste se odlucili.

    Srecno.

  5. Krsmanovic Svetlana

    Da li moze maloletna osoba biti kum?
    Hvala unapred

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>