Svadbeni običaji: Prenošenje mlade preko praga

Kako se nekada podrazumevalo da mlada udajom, menja i svoje mesto prebivališta, odnosno, seli se u muževljevu kuću, običaj prenošenja preko praga je bio neizostavan deo svadbenog obreda. Ovaj običaj se održao i danas, čak i ako su mnogi drugi zaboravljeni. Razlog tome možda treba tražiti upravo u važnosti samog ovog čina. Ako mislite da treba da zanemarite ovaj davnašnji obavezni postupak, pročitajte pažljivo ovaj tekst. Kao i u svim prastarim običajima, njegovo značenje leži u duboko uvreženim verovanjima vezanim za važnost uspostavljanja bračne zajednice. Mlada je nekada do udaje živela u roditeljskoj kući i udajom je prelazila u drugi društveni status, kako je već spomenuto. Njena porodice je trebalo da se, dakle, ukrsti sa nekom drugom. Nekada se jako gledalo ko potiče iz koje porodice, jer su se brakovi sklapali i po ugledu i čuvenju između istih.

Prenosenje preko praga

Dakle, udajom se, na neki način, potvršivao i društveni status same porodice. Ako je devojka odlazila u “dobru kuću”, vrednost njene porodice je rasla u društvenim okvirima. Retko se dešavalo da se sklapaju brakovi iz statusno “neujednačenih” porodica. O tome svedoče nebrojeni primeri iz istorije i književnosti. Bilo je i važno da se na svaki način onemogući “ukrštanje” predačkih linija, jer to nije donosilo dobar ishod. Prema nekim etnografima, pazilo se da budući mladenci ne slave istu krsnu slavu, jer je to svedočilo o postojanju nekog zajedničkog pretka.

tradicija-kod-vencanja-u-svetu-1Pošto se verovalo da duše umrlih predaka i rodonačelnika porodica aktivno učestvuju u životima živih, neizmerno je bilo važno umilostiviti te pretke i na neki način “opravdati” izbor neveste. Verovalo se, naime, da duše umrlih predaka na neki način zauvek “žive” u porodičnim kućama i to najčešće na samom kućnom pragu i u centralnoj prostoriji kuće, nekada ognjištu (otuda naziv “porodično ognjište”).

Zato se izuzetno pazilo da mlada, koja još nije uvedena u novu porodicu, ne sme da zgazi  prag svoje nove kuće, kako ne bi nagazila na duše predaka. Njene stope su precima još uvek nepoznate i zato je morao prenositi mladoženja, kako bi izbegao njihovu eventualnu ljutnju.

202-202_mDanas je naravno, situacija mnogo drugačija. Često se dešava da mladenci dugo žive zajedno u domu koji je zajednički i pre venčanja. Međutim, ovaj običaj se nekako ipak održao kao značajan i veoma često se upražnjava, iako je možda njegovo pravo značenje zaboravljeno. Na mladencima, naravno ostaje da donesu odluku hoće li se pridržavati običaja prenošenja preko praga. Ako se odluče za to, lepo je da znaju odakle on zapravo potiče i koje je njegovo pravo značenje.

Foto: bride.wannabemagazine.com, wilton.com, junebugweddings.com, bride.wannabe.com  Tekst: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>