8 pogrešnih razloga da kažeš “Da”

Postoje brojni razlozi zašto bi pristala da se udaš za nekoga ko te za isto pita. Recimo, voliš ga, planiraš sa njim zajedničku budućnost i tome slično. Međutim, postoje i daleko manje romatični razlozi da kažeš to čuveno “Da”.

U ovom tekstu bavimo se baš takvim razlozima, a ako se u nekom od njih prepoznaš, postavi sebi pitanje da li je udaja baš ono što želiš ili njom pokušavaš da postigneš nešto sasvim drugo, odnosno udaješ se iz pogrešnih razloga…

1. Vreme ti je

Bližiš se tridesetoj ili si u njih već dobrano ugazila. Neko počne da paniči sa 25, nego ne paniči i mnogo kasnije, individualno je. Ali, kada pogledaš svoju krštenicu, shvatiš da ti je krajnje vreme da se udaš. I eto, tu je taj muškarac koji nije baš ono što želiš od svog partnera, on želi brak sa tobom, pa ti je bolje da pristaneš da ne bi ostala usedelica. Ili, možda nikad ne naiđe bolji. Iako je razumljivo da žene ponekad osećaju pritisak zbog godina koji muškarce obično ne prati (mi žene smo, prosto, kraće reproduktivno aktivne nego muškarci), ovo defintivno nije dobar razlog da se udaš.

2. Bojiš se da ćeš izgubiti partnera

Njemu je baš stalo da se venčate, a tebi su osećanja mlaka. Može a i ne mora, a? Ovakve razlike u želji za brakom mogu da stvore nefer početne pozicije i da vode do razočarenja obe strane. Ako tvoj partner postavlja ultimatume tipa – ili ćemo se venčati ili se razilazimo, veoma dobro razmisli da li uopšte želiš da planiraš budućnost sa nekim ko se služi ultimativima kao sredstvom pregovaranja.

3. Zaprosio te je u javnosti i ne bi bilo pristojno odbiti

Kao grom iz vedra neba, zaprosio te je nasred restorana. Ili nekog drugog javnog objekta, čemu su prisustvovali drugi ljudi. Iako u suštini ne želiš da kažeš “Da”, spremna si da popustiš kako ga ne bi izblamirala. Prosto, lakše je tako, a posle ćeš mu objasniti. Ili nećeš – jer, kad malo bolje razmisliš – šta bi ti falilo da se udaš za njega? Ako je to što nećeš da ga osramotiš pred drugima jedini razlog za pristanak, razmisli još jednom.

4. Sve tvoje drugarice su se poudale

Svesna si da postavka iz serije “Seks i grad” i nije baš tako česta. Tačnije, veće su šanse da su se, ako ne sve, barem neke tvoje drugarice poudale i, dok pričaju o svojim muževima i kače slike svojih raskošnih svadbi na Facebook, u tebi igra mali crvić zavisti koji kaže da bi i tebi trebalo baš isto to. Ili, ne mora to ni da bude zavist, već dobri, stari socijalni pritisak. Jer, ako su se one udale, a ti ne, onda mora da nešto sa tobom nije u redu, zar ne? Zapravo, ne! Stupanje u brak je intimna, individualna odluka; nije reč o paru čizama koje je tvoja drugarica kupila i u koje si se zaljubila, pa sutra ideš da proveriš ima li ih još.

75HN5HHXIE

5. Baš jako želiš da imaš svadbu

Sve u vezi svadbi je tako lepo… Venčanica, ukrasi, uzbuđenje, taj poseban dan… Već zamišljaš bliske ljude, svoje društvo, najbolju žurku u životu. Jeste da ne bi baš mogla reći da si našla muža po svojoj meri, ali svadba je svadba. Pa, i ne baš. Svadbe jesu lepe, ali je njihova magičnost upravo u tome što predstavljaju jednu važnu prekretnicu u životu budućeg bračnog para, obeleženu na taj način; nikako nisu svrha sama po sebi.

6. Roditelji te pritiskaju

Njima je već dozlogrdilo da se upoznaju sa tvojim momcima. A i taj sadašnji ti i nije tako loš, zar ne? Oni žele unuke, žele da im se ćerka uda, skrasi, da zasnuje svoju porodicu. I sve je to lepo, a isto tako je izvesno i da su njihove namere dobre… ali ovo nikako ne bi smeo da bude jedini razlog zašto pristaješ da se udaš. Neće oni biti u tom braku nego ti, tako da bi oko ovoga trebalo i te kako da se pitaš.

7. Živite zajedno i svadba je sledeći logičan korak

Iako ovo može biti razuman razlog ukoliko zaista oboje želite da svoju vezu uzdignete na viši nivo, to ne sme biti jedini razlog. Donošenje odluke da se venčate ne bi trebalo da proističe iz toga što podrazumevate jedno drugo i što vam je možda veza trenutno u krizi ili stagnira, pa bi možda bilo dobro razmrdati je na ovaj način. Svadba kao nastavak zajedničkog života zaista može biti sledeći logičan korak, ali isto tako ne bi trebalo da bude isključiv razlog zašto na istu pristaješ.

8. Želiš da imaš decu

Stupanje u brak kako bi se zasnovala porodica i imala deca sasvim je legitimno. Međutim, važno je da to planiraš da uradiš sa osobom za koju veruješ da ćete biti dobar tim, a ne zato što je on tu pored tebe baš kad ti se probudi materinski instinkt poput žudnje za slatkišima u PMS-u. Decu bi bilo pametno imati sa nekim koga vidimo kao oca te iste dece, ne kao nekoga ko je dobro privremeno rešenje. Ništa u vezi sa decom nije privremeno, zato nemoj tako da posmatraš i čoveka sa kojim želiš da ih imaš.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>