Zajednički život pre braka: Dobra ili loša ideja?

Mnogi parovi žive zajedno dugo pre nego to stanu na ludi kamen. Takođe, neki stručnjaci tvrde da parovi koji se odluče za kohabitaciju imaju mnogo veće šanse za razvod od onih koji se usele u isti stan tek nakon venčanja.

Razlozi za kohabitaciju

Mnogi se često zapitaju – ako oni tako dobro funkcionišu zajedno, zašto se lepo ne venčaju? Odovori su raznoliki. Tu je i stvar ekonomije, jer je život udvoje mnogo jeftiniji nego samački život. Neki se boje tog zvaničnog “da”. Ne veruju u brak. Beže od roditelja. Probni period pre nego što postanu sigurni da je to – to.  Prave kompromis sa partnerom koji ne želi brak.

Problemi koje kohabitacija donosi

More-time

Parovi koji žive zajedno u 50 % slučajeva dožive rastanak tako što se ili prosto isele ili razvedu. Istraživanja pokazuju da oni koji žive zajedno retko iznose na čistac stvari koje su im u toj vezi predstavljaju problem “Jer svakog trenutka mogu da odu”. Mnogi žele da prvo “probaju odelo, pa tek da ga kupe”, pa se odlučuju na kohabitaciju da bi bili sto posto sigurni u svoj izbor. Međutim, to nije lek protiv razvoda. Lek protiv razvoda su posvećenost, razumevanje, nesebičnost i ljubav.

tumblr_lvs4rynKNm1qzdiqvo1_r1_500

Šta treba da se zapitate pre nego što donesete kofere?

  • Zašto se odlučujete na kohabitaciiju?
  • Zašto ne želite da se venčate sada?
  • Da li ste svesni legalnih aspekata zajedničkog života?
  • Da li ćete jednako podeliti dužnosti i da li imate poverenja u partnera?

Ako mislite da ste doneli pravu odluku, želimo vam da se vaš kofer tu i odomaći. A i slike sa buduće svadbe.

Anđela Popović

Foto: Tumblr

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>