Koliko bi trebalo da traje veridba?

Kao što je to svima dobro poznato, veridba je čin pri kojem budući mladoženja prosi svoju buduću mladu i suprugu. Nakon što ona pristane, oni postaju verenici i to su sve do momenta sklapanja braka.

Iako svi znamo šta je veridba, koliko nas zna koliko bi ona trebalo da traje? Svi smo čuli za one parove koji su se poznavali samo par dana i zatim venčali i evo sada već dvadeset godina žive srećno. Oni, zapravo, i nisu bili vereni, ili jesu, ali svega nekoliko dana. Ili onaj drugi ekstrem, gde su ljudi zajedno godinama, pa i decenijama, od toga pola vremena su vereni, a svadbe ni od korova.

Sve tvoje drugarice su se udale, a on nikako da zaprosi?

Ono što je zanimljivo jeste to da trajanje veridbe, pa ni zabavljanja, ne mora da ima nikakve veze sa time kakav će biti brak onih koji ga sklapaju. Sigurno je važno upoznati svoju buduću “drugu polovinu” pre braka, ali ne postoje nikakve smernice koliko tačno puta treba da se uverite u to da on zaista ostavlja čarape pored korpe za veš dok ne odlučite da se venčate.

www.haikudeck.com

www.haikudeck.com

Postoje izvesna istraživanja koja kažu da je verovatnoća da svadbe uopšte bude posle veridbe nakon 18 meseci sve manja. Da li je to tačno ili ne, verovatno zavisi od para do para, a najviše zavisi od razloga zašto se veridba produžava. Ako su to razlozi na koje mladenci ne mogu da utiču, kao što su nedavna smrt člana porodice, poslovne ili druge obaveze koje ne dozvoljavaju da se planira i održi venčanje, zdravstveni problemi i tome slično, onda to obično i ne dovodi do pitanja kao što su “Vi ste vereni, koliko već? Dve godine? Pa šta čekate? Ko se predomišlja?”. (Naravno, na ovakva pitanja možete da odgovorite prostim udaljavanjem od onoga ko ih postavlja, a ako je to nemoguće iz bilo kog razloga, recite mu/joj da to i nije baš nešto što bi trebalo da se baš njega ili nje tiče).

S druge strane, stručnjaci za ovu tematiku kažu da veridba ne bi trebalo da traje kraće od šest meseci. Toliko je verenicima potrebno da se naviknu na svoj novi status i da otpočnu sa planiranjem svadbe. Ne znamo kako su došli do brojki od šest i osamnaest meseci, ali ono što je sigurno je to da život često ne obraća baš mnogo pažnje na to šta smo i kako mi isplanirali, pa stoga budite bez brige i ako se ne nađete u ovom “idealnom” rasponu.

Međutim, šta se dešava kada želje verenika nisu međusobno usklađene? Kada jedno od njih želi da svadba bude što pre, a drugi se sa time ne slaže? Naravno, najvažnije je saznati razlog zbog kog želi da se svadba stavi na pauzu. Otvoren razgovor o tome može da pomogne, ali bez optuživanja ili prebacivanja u stilu “eto ja hoću, ali ti nećeš”. Možda saznate neke nove informacije, steknete nove uvide o svom odnosu i o tome koliko stvarno želite taj budući brak.

PROČITAJTE I OVO: Dnevnik buduće mlade: Moć vereničkog prstena

Sve dok su mladenci, međusobno, u miru sa time koliko dugo su vereni, problema duge ili kratke veridbe – nema. To je nešto što se tiče samo onih koji o njoj odlučuju.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>