“Ne želim brak, ali želim da ostanemo zajedno”

Svi znamo situaciju iz serije “Seks i grad” (ali i iz brojnih drugih filmova ili serija) kada je Ejdan želeo da se Keri i on venčaju, ali ona nije bila spremna. Nisu uspeli da pronađu kompromis i raskinuli su. To je najtipičniji scenario za situacije kada jedan od partnera želi brak, a drugi ne (barem ne još uvek). Da li to mora da bude tako?

Već smo rekli da ne postoji nikakav univerzalno prihvaćen i merodavan kriterijum spremnosti za brak. Drugim rečima, to je više nalik na osećaj u stomaku, nego na racionalan, izvagan, analitičan stav. I kada ga nema, ne znači da ga neće biti. Prosto, ponekad je neophodno da se kockice drugačije poslože.

Uvek sam se, gledajući pomenute serije ili filmove u kojima parovi raskidaju zato što je jedno spremno za brak, a drugo ne, pitala da li je neophodno da pritom raskinu? Zar ne može ovaj jedan malo da sačeka ili ovaj drugi da se smisli? Da li mogu da se “nađu na pola puta”, naprave kompromis sa kojim bi oboje bili zadovoljni? Da li oko takvih stvari uopšte treba praviti kompromise ili ići na sve ili ništa?

Odgovori verovatno variraju od para do para. I sigurno je da postoje i oni koji su uspeli da se dogovore, da pronađu zajedničko rešenje. Ima sigurno mnogo i negativnih primera, kada, na primer, jedan partner čini protivno svojoj volji kako bi zadovoljio drugog. I to nije dobro rešenje; to je trpljenje. A brak ne treba da bude trpljenje. Tolerisanje, strpljenje, uvažavanje – da, ali trpljenje – ne.

Parovi kod kojih je situacija takva da jedan partner želi brak, a drugi ga ne želi kao deo svoje lične filozofije su sasvim druga priča. Da li neko u svom životu vidi brak kao zakonski definisanu i za njega prihvatljivu zajednicu jeste pitanje lične filozofije, odnosno pogleda na život. I svako ima prava da želi ili ne želi brak. I u takvim situacijama je, za onog koji želi brak, stvar naizgled jednostavna – ili ćeš prihvatiti situaciju ili ćeš otići u potragu za nekim ko će imati iste želje kao ti.

couple-breakup

www.cooladvices.com

Međutim, kada oba partnera načelno jesu za brak, samo ne u isto vreme (jedan želi uskoro, drugi ne), onda to zaista jeste nezgodno. No, isto tako, može da ukaže na problem u vezi kojim bi bilo dobro pozabaviti se. I za to je potrebna izvesna snaga, zato što se onaj partner koji želi brak može osećati odbačeno, povređeno ili ljuto. Ali, ako uspe da prevaziđe ta osećanja (koja su samo to – osećanja), može da dobije zapravo dobre povratne informacije od drugog partnera o tome šta bi mogli biti uzroci njegove nespremnosti. Tako oni mogu da rade na svom odnosu i otkriju potencijalne probleme koji možda ni bi ni izašli na videlo da se nije pokrenula tema braka.

Ako su, na primer, uzroci tipa “Sačekaću da završim fakultet”, “Neću u narednih šest meseci imati vremena da se bavim svadbom” ili tome slično, onda ti razlozi mogu biti objektivna prepreka ka planiranju i organizovanju svadbe. Pa čak i ako nema svadbe, već se samo izvrši čin venčanja, to ne znači da se on može “provući” kroz druge važne životne trenutke i odluke. S druge strane, ovakvi razlozi mogu da posluže i kao odlični izgovori, koje parner koji još uvek nije spreman za brak iznosi svesno ili nesvesno. Zato je neophodno biti iskren i otvoren – najpre sa samim sobom, a zatim i sa partnerom.

U razloge zašto neko nije spreman za brak može da spada i nešto poput “Nisam siguran/a da li je on/ona pravi/a”. I to onda zaista treba da predstavlja alarm za to da u takvoj vezi možda nešto definitivno ne štima. Ne zato što je jedan od parnera sumnjičav po pitanju toga da li je ovaj drugi pravi ili ne, već zato što u isto vreme imaju različita viđenja budućnosti svoje veze. Što, ako ne uspeju da se usaglase i shvate šta leži u osnovi ovakvih razilaženja, zaista može da rezultuje raskidom.

U svakom slučaju, i ovo je jedna od onih teških životnih situacija, za koje ne postoji drugo rešenje do otvoren, možda i bolan, ali svakako neophodan razgovor. Ako se takva veza ipak završi brakom, onda upravo taj dogovor može da posluži kao primer kako je ipak moguće pronaći rešenje čak i onda kada svako vuče na svoju stranu. Ako se završi raskidom, ima i to svoje prednosti – svako može da pronađe novog partnera, sa nadom da će im se želje, vremenom, poklopiti. A to nije lutrija, već je ishod vrlo kompleksnog ljudskog odnosa kakav je veza.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>