Šta kada svadba mora da se odloži?

Svako ko planira svoju svadbu računa i na to da će se ona desiti. Međutim, ponekad nam život podeli takve karte da je iz nekog razloga, ponekad neophodno svadbu odložiti, bez obzira da li pod time mislimo na pravo odlaganje na određen period vremena ili na beskonačno odlaganje, što je samo lep način da se kaže da je svadba otkazana.

Svadba može da se otkaže ili odloži iz raznih razloga, a oni po pravilu i nisu često dobri. To su razlozi kao što su (najočigledniji) da se neko od budućih (i nesuđenih) mladenaca predomislio, smrtni slučaj ili bolest, finansijski razlozi i sve ono što je deo svakodnevnog života, a može da stane na put planiranju ovog nezaboravnog dana.

U slučaju da su se mlada ili mladoženja u poslednjem trenutku predomislili, onaj koji je ostavljen verovatno će sve podneti daleko teže nego da se raskid desio pre planiranja venčanja. Iako smo ovakve scenarije najčešće viđali u serijama i filmovima, ona se dešavaju i u realnom životu, mada možda ne tako teatralno i neposredno pred venčanje (što ne znači da se uopšte ne dešavaju), već su to svi oni slučajevi raskida veridbe i slično. Po nekom nepisanom pravilu, nakon raskida veridbe, bar jedan od partnera u narednih nekoliko meseci uđe u brak.

www.smithofderby.com

www.smithofderby.com

Ako je scenario baš takav, onaj koji je ostavljen pritom se oseća osramoćeno i postiđeno. Zato je u takvim situacijama najbolje (a često i jedina opcija) stisnuti zube i čekati da sve prođe, pa onda na miru prežaliti činjenicu da je veza, odnosno veridba prekinuta, što je zahteva vreme i za mnoge je zapravo mnogo teže nego sam čin odlaganja venčanja.

Ako se venčanje odlaže zbog nečije smrti ili bolesti, ta je situacija sama po sebi dovoljno teška i emocionalno zahtevna za one koji su pogođenoj osobi bliski (ili su i sami ta osoba). Odlaganje svadbe u tom slučaju može pasti i u drugi plan, s obzirom da je u fokusu to što se dogodilo. Buudći mladenci često odlažu svoje venčanje, iako su vereni već neko vreme zbog smrtnog slučaja koji se desio u vremenskom periodu koji je kraći od godinu dana i za koji se u našem narodu smatra da je period žalovanja za nekim (nosi se crnina, ne ide se na slavlja, negde se čak i ne sluša muzika ili se ne gleda televizija u kući onih koji žaluju ili u kući pokojnika). Ovi običaji i danas se primenjuju, ali se i na odstupanja gleda sa manje osude nego što je to bio slučaj ranije.

U svakom slučaju, odlaganje svadbe sigurno nije nešto čemu se iko raduje, ali spada u jedne od onih stvari nad kojima često nemamo nikakvu kontrolu.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>