Pripreme za svadbu: 9-11 meseci ranije

Kada se odrade sve pripreme koje su vremenski najudaljenije od čina venčanja, vreme je za prelazak u sledeću etapu planiranja i organizacije. Vreme je i dalje na vašoj strani, ali da bi tako i ostalo, neophodno je pridržavati se unapred osmišljenog plana. Evo našeg predloga šta bi bilo pametno raditi u periodu od 11 do 9 meseci pred venčanje.

Organizacija. Ukoliko ste prvih mesec dana nakon veridbe uživale u svom novom vereničkom statusu, onda vam se to još nekako može i tolerisati. Međutim, ako ne želite da budete “sve u poslednji čas” mlada, koja će doživeti mali nervni slom kad shvati da ima nedelju dana do svadbe, a nema predstavu kako će joj izgledati venčanica i da li je rodbini iz Nemačke obezbeđen smeštaj, onda je ovo poslednji poziv da ništa ne prepuštate slučaju i počnete ozbiljno da se bavite organizacijom svoje svadbe. Zato – rokovnik i olovku u ruke i idemo redom…

Konsultant. Ukoliko ste definitivno odlučile da organizaciju svoje svadbe prepustite profesionalcima, onda je sada vreme da pronađete jednog (ili više njih). Vreme za razmišljanje o tome i traženje prave agencije i osobe već je prošlo – sada se prelazi na stvar. Sa svojim konsultantom potpišite ugovor (ni on neće biti oduševljen ako ga angažujete 3 nedelje pre venčanja, ali posledice za sve organizacione pehove koji su se blagovremeno mogli prevenirati i sprečiti snosićete samo vi), dogovorite se oko toga kako biste voleli da izgleda vaše venčanje, a zatim njemu prepustite da izvodi svoju magiju, a vi budite uključeni onoliko koliko je neophodno i/ili koliko vam to godi.

Mesto. Sada je pravo vreme da se definitivno opredelite za mesto gde će se održati vaše venčanje, bilo da je u pitanju restoran ili neka druga lokacija poput plaže, livade ili šatora. Odabirom prostora imaće jasnu sliku o tome sa koliko mesta raspolažete, šta je to što je neophodno uraditi da bi sve bilo spremno, koliko mesta imate za goste, koliko je prostor osvetljen, kakvu želite dekoraciju. Odabir lokacije može biti posebno značajan jer ćete zahvaljujući njemu u svojoj glavi imati jasnu sliku toga GDE će vaše venčanje da se održi; to jest – to više neće biti “moja svadba koja je u junu”, već “moja svadba koja se održava u onoj predivnoj osunčanoj sali sa bež zidovima”.

Ketering. Ukoliko odabir mesta nije istovremeno i odgovor na to ko će biti zadužen za hranu, onda je sada vreme da se time pozabavite. Sami osmislite jelovnik ili tražite već gotove predloge. Kada je reč o hrani, postoje neke generalne preporuke i manje-više uobičajeni jelovnici, ali ako želite da unesete dah egzotike ili se opredelite za neku drugačiju varijantu, onda je sada vreme da se donese takva odluka.

Matičar i sveštenik. Ovo je pravo vreme za odabir termina, samim tim potrebno je zakazati kod matičara i pronaći crkvu u kojoj će se odigrati jedan deo venčanja. Nemojte zaboraviti da vam pri rezervaciji termina, bilo da je to crkva ili matičar, trebaju lični dokumenti, a pošto to najčešće varira od službe do službe, najbolje da ih pre posete pozovete i pitate šta je neophodno poneti od dokumenata, kako biste imali vremena i to da pripremite.

Kumovi. Iako većina mladih još pre veridbe zna ko će biti njena kuma, ovo je pravo vreme da svoje kume o tome i obavestite, kako bi i one imale vremena da se pripreme za vaše venčanje. Isto se, naravno, odnosi i na mladoženje.

Spisak gostiju. S obzirom na to da je odluka o veličini svadbe već doneta, može se prionuti na posao pravljenja detaljnog spiska gostiju, kako bi se agenciji za organizaciju svadbe/ketering/restoranu dostavio finalan spisak, pa i raspored sedenja. No, za ovo poslednje vremena još uvek ima, a ono što je ključno kod pravljenja spiska gostiju jeste planiranje slanja pozivnica! No, za taj korak još uvek je rano.wedding-1

Muzika. Bilo bi dobro već u ovom periodu rezervisati muziku (bend i/ili DJ-a), pošto su oni dobri rezervisani mesecima unapred, a ne želite da vam bend koji ste pikirali još pre mnogo vremena promakne samo zato što ste bili lenji i/ili neorganizovani da ih na vreme rezervišete…

Cveće. Ne samo bidermajer, već i cveće u okviru dekoracije – već sada možete početi da tražite aranžmane cvećara ili sami kreirate kako ste zamislili da to izgleda, naravno – samo idejno rešenje.

Fotograf. Rezervacija fotografa, baš kao i benda ili DJ-a- zlatno pravilo glasi: nikada nije rano!

Venčanica. Stavka kojoj ćete se tokom organizacije venčanja često vraćati. U ovom trenutku, odluka da li će venčanica biti šivena, kupljena ili iznajmljena već bi trebalo da bude doneta. Stoga, najbolju drugaricu (ali ne onu koja se kune u sve svoje da vam baš svaka haljina koju obučete stoji kao da je za vas pravljena, već onu koja zna da kaže i kad nije dobro) pod ruku i srećno u potrazi!

Nastaviće se…

Foto: weddingplanningin52weeks.com, breaffyhouseresort.com / Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>