Kako odabrati prave cipele za venčanje

Jedan od najrasprostanjenijih bagova u ženskom mozgu jeste ludilo strast za cipelama. Kada se tome pridoda važnost i sve to što ide uz venčanje, onda zaista treba pažljivo i smotreno pristupiti za žensku psihu vrlo delikatnom pitanju: šta, kog đavola, da obujem za svadbu?!

Cipele su, bez obzira na zgodu, poput vatre i vode (i interneta): dobre sluge, a zli gospodari. To, zapravo, znači da pažljivo odabrane, udobne, a uz to i estetski zadovoljavajuće cipele mogu da učine čuda ne samo za noge, već i za dušu. Isto tako, nekvalitetne i neudobne mogu da izazovu velike probleme. Nekada je takve stvari potrebno prosto pretrpeti jer opcija B ne postoji, ali zašto bi iko maltretirao svoja stopala (i dušu!) ako ne mora?

Odabir cipela za venčanje podjednako je važan kao i odabir venčanice. Ukoliko je kompletan izgled mlade u, recimo, retro fazonu, onda bi bilo zgodno da i cipele prate taj stil. One ne moraju nužno pratiti i boju venčanice, već mogu predstavljati baš onaj detalj koji u potpunosti odudara i na taj način je zapravo ističe. Sa bojom cipela mogu se upariti i drugi detalji, poput torbice, nakita, ukrasa u kosi i tako dalje.

8739c31e5273

Mlade se često opredelju za vrtoglavo visoke štikle. Uzevši u obzir kakav efekat takve štikle postižu na žensko telo (izdužuju noge i celo telo, dodaju na visini, učine da zadnjica i grudi deluju isturenije), onda nije ni iznenađujuće zašto ih žene često biraju. Neke se u njima snalaze skoro bolje nego na sopstvenim bosim stopalima, a za neke one predstavljaju noćnu moru. Zato je najvažnije u obzir uzeti i kriterijum udobnosti, otelotvoren u jednostavnoj mudrosti koja glasi: nemoj da se penješ na 12 cm ako će zbog toga da te bole leđa posle sat vremena. No, postoji i još jedna opcija, kojoj pribegavaju mlade koje ne žele da se odreknu svoje izdužene elegancije, a to je – prezuvanje. U baletanke, u patike, u bosonogost – šta god. One, zapravo, mogu da posluže i kao same cipele, ne kao pomoćna opcija. Od potpuno ravnih, do onih sa malom petom, platformom ili vrtoglavom štiklom – sve, baš sve je dozvoljeno.

Osim udobnosti, boje i modela, neke mlade mogu insistirati i na daljoj upotrebljivosti njihovih svadbenih cipela. To znači da one mogu, sa jedne strane, da budu nošene samo tog jednog dana, jer su toliko elegantne i posebne da zaslužuju počasno mesto u cipelarniku i verovatno više nikada neće biti obuvene. Sa druge strane, svadbene cipele lako se mogu transformisati u sasvim normalnu obuću – od one za svečane prilike, do manje-više svakodnevne – ukoliko su u pitanju ne previše elegantne cipele na manju štiklu ili bez iste.

Za kakve god cipele se opredelili, nađite ih na vreme. To je važno kako biste mogli da ih nosite povremeno po kući, kako bi se vaša noga na njih navikla i kako vas ne bi krvnički žuljale. Ukoliko se ispostavi da žuljaju, može se intervenisati ranije, a ne cupkati od bola dok matičar/ka izgovara one famozne reči koje je napisao Duško Radović.

Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>