Vreme velikih promena

Svima nam se u životu dešavaju razne promene. Štaviše, moglo bi se reći da se život zapravo i sastoji od stalnih promena. Od perioda detinjstva, preko mladosti, srednjeg doba, pa sve do starosti, pred nama se često nalaze događaji koji od nas iziskuju povećane napore kako bismo im se prilagodili, i to bez obzira da li je reč o lepim ili o ružnim događajima…

Prilagođavanje na novonastalu promenu često sa sobom nosi stres, pa čak i onda kada je ta promena pozitivna i željena. Venčanjem se mnogo toga menja – ne samo od prezimena, mesta prebivališta i bračnog statusa, već se i u nama sama odvija čitav niz promena koje na nas mogu delovati na različite načine.

Gledano od spolja ka unutra, prva i najveća promena jeste to što više ne živimo sami ili sa roditeljima. Ova okolnost zaobilazi one koji su sa svojim partnerom živeli pre stupanja u brak. Ipak, to ne znači da su oni pošteđeni svih drugih, velikih promena koje sa sobom nosi stupanje u bračnu zajednicu.

Navikavanje na novi životni prostor nosi sa sobom određene izazove. Ono može doneti i spoznaju nekih aspekata života sa partnerom kojih možda nismo bili svesni pre nego što je zajednički život otpočeo. Za takvu spoznaju potrebno je izvesno vreme, zato je ona jedna od onih stvari koje dolaze kasnije. Potpisivanje novog prezimena još jedna je spoljašnja promena. U početku će sigurno dolaziti do izvesnih zabuna, ali vremenom će ih biti sve manje.

Međutim, promene koje se proživljavaju najintenzivnije, jesu one promene koje nisu vidljive na površini. Od toga da nam možda nedostaje pređašnji način života, pa sve do razlike u tome šta je ono što smo očekivali od svadbe u odnosu na ono što se dešava. Očekivanja su ta koja mladencima mogu predstavljati generator glavobolja, posebno onda kada nas još uvek drži postsvadbeno raspoloženje, a realnost već uveliko kuca na vrata…

3740808686_81cee1565d_bOno što svaka mlada treba da zna jeste da je sasvim normalno da se ponekad ne osećaju kao princeze iz bajke. Da li zbog toga što im nedostaju roditelji sa kojima su živele ili što im je neobično da sada razmišljaju kao član zajednice, a ne kao individua, te sopstvene potrebe povremeno stavljaju na drugo mesto u odnosu na potrebe para, svejedno je. To ne znači da “brak i nije baš ono što sam zamišljala”, već da se u vašem životu sada odvija promena na koju je bilo teško pripremiti se, kao što je to teško sa svakom velikom (pa i malom) životnom promenom.

Period medenog meseca, kada smo na sedmom nebu i kada mislimo da našoj sreći i ushićenju nema kraja, obično se relativno brzo završi. To ne znači da nakon njega nailazi razočarenje; već znači da je potpuno normalno imati i drugačija osećanja od onih koja se očekuju od novopečenih mladenaca.

Foto: rahmatonline.com, www.unitedwithlove.com; Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>