Dosije “Prezime”

Jedna od tema o kojoj budući mladenci često razgovaraju jeste promena prezimena mlade nakon udaje. Iako sasvim sigurno postoje oni parovi koji se dogovore lako, brzo ili čak prećutno, činjenica je da sve veći broj žena donosi odluku da svome prezimenu doda prezime svog (budućeg) supruga. Naravno, postoje i one koje u potpunosti preuzmu suprugovo ili, sa druge strane, zadrže svoje. To je stvar slobodne odluke i dok god se mlada i mladoženja slažu sa tom odlukom, problem ne postoji. Međutim, šta se dešava kada ne mogu da se dogovore, kada nijedna strana neće da popusti ili kada se u čitavu zbrku umešaju primarne porodice supružnika koje imaju sasvim oprečne stavove?

Promena prezimena

Emancipacijom žena došlo je do izmena u mnogobrojnim aspektima funkcionisanja, što se možda najviše i odrazilo na brak, porodicu i suprotstavljanje tradicionalno definisanim ulogama. Tako danas nije iznenađujuće da žene imaju dva prezimena, što predstavlja odličan kompromis u ovom slučaju. Međutim, ponekad mladoženja može da insistira da mlada preuzme njegovo prezime ili mlada bude ta koja želi da zadrži svoje. Za koju god opciju da se opredele, stvar je njihove odluke, ali problem nastaje kada odluka ne može da se donese, jer nijedna strana ne pristaje na kompromis.

Očevi i majke mladenaca mogu imati svoje stavove po ovom pitanju i sasvim sigurno im je stalo do toga šta će se desiti sa njihovim prezimenom. Neki roditelji insistiraju na tome da ćerka zadrži i svoje devojačko prezime, čak i onda kada su njene želje drugačije. S obzirom da je venčanje čin kojim se ne ujedinjuju samo dva bića, već i njihove porodice, a samim tim i vrednosti, loša komunikacija i nerazumevanje u ovom segmentu mogu da dovedu da daljih problema na ovim poljima, što može narušiti kvalitet života budućih mladenaca i njihovih relacija sa svojim primarnim porodicama.

2Bilo da želite da sledite tradicionalni model – da preuzmete prezime, odlučite da nađete kompromis spajanjem, odnosno uzimanjem oba ili naglasite svoju samostalnost zadržavanjem devojačkog, najvažnije je da odluka bude vaša i da se sa njom složi vaš suprug. Ukoliko se on sa time ne slaže, probajte da mu objasnite svoje razloge zašto donosite odluku kakvu donosite i pokušajte da i vi sagledate stvari iz njegove perspektive. Ovaj dogovor zapravo je odličan test vaše komunikacije i rešavanja problema, što su veštine koje će vam i te kako trebati u braku.

Što se tiče roditelja, sa ma koje strane, istu stvar možete uraditi i sa njima, skupa sa svojim budućim suprugom: otvoreno razgovarajte! Objasnite im razloge svoje odluke, kako vi na to gledate i stavite im do znanja da vam je važno njihovo mišljenje, ali da isto tako imate pravo da odlučujete u svoje ime. Ukoliko nastupite bez agresije, otvoreno i iskreno, mala je šansa da vas neće shvatiti. Čak iako do toga dođe, makar ćete znati da ste učinili sve što je u vašoj moći da konflikt rešite korektnim i mirnim putem. I ova situacija je neka vrsta testa – koliko ćete dozvoliti da odluke drugih utiču na vaše delanje.

Svakako da u obzir treba uzeti tradiciju koja postoji u porodicama kroz generacije, voditi računa o poštovanju izvesnih pravila koja postoje već dugo vremena, ali isto zadržati svoj stav i doneti odluku koja će biti isključivo vaša, jer ste vi ti koje će prezime nositi do kraja života, za ma koju opciju se opredelili.

Autor: Ina Poljak

Foto: http://photopin.com

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Vesna

    Po zakonu parovi mogu da odluce cije ce prezime uzeti (mladino ili mladozenjino) i da li ce dodati (mladino ili mladozenjino). Tuzno je sto autorka teksta i posle visedecenijske pravne prakse nije cak uzela u razmatranje tu opciju.

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>