Venčanje u inostranstvu

Nepopravljivi si romantik koji živi za putovanja? Životni san ti je da se udaš na nekom egzotičnom ostrvu ili u nekoj od svetskih metropola? Odlična ideja, ali ona sa sobom nosi i određene izazove…

Venčanje u inostranstvu može zaista da bude venčanje iz bajke… To je neka destinacija od posebne važnosti za tebe i tvog izabranika, spajanje same svadbe sa medenim mesecom.

Međutim, da bi to zaista bilo venčanje iz snova, a ne iz noćne more, potrebno je unapred promisliti o nekim stvarima. Evo nekih od njih.

Papirologija

Venčanje u inostranstvu, u slučaju da ste oboje iz Srbije, papirološki je vrlo zahtevan posao – zahteva ozbiljan angažman oko prikupljanja papira i nemalu svotu novca izdvojenu za to.

U slučaju venčanja u inostranstvu, raspoložive su vam dve mogućnosti:

1. Da se venčate pod uslovima pod kojima to čine i državljani zemlje u kojoj se udajete. To znači da ćete, od svadbene papirologije, morati da pripremite:

  • izvod iz matične knjige rođenih
  • državljanstvo
  • internacionalni izvod iz matične knjige rođenih
  • uverenje o tome da niste trenutno u braku, odnosno o slobodnom bračnom stanju
  • u slučaju da ste ranije bili u braku, neophodno je priložiti i orginal i overenu kopiju presude o razvodu braka

Brak sklopljen u instranstvu važeći je i u našoj zemlji samo ukoliko je odobren od strane matičara. Zato je venčani list neophodno odneti kod matičara, kako bi brak bio upisan u matičnu knjigu venčanih.

Svakako je vrlo preporučljivo da se najpre lično raspitate kod matičara u svojoj opštini oko dokumenata koja su vam potrebna. Takođe, zgodno bi bilo i kontaktirati konzulat zemlje u kojoj planirate da se venčate, kako biste prikupili neophodne papire i izbegli neprijatna iznenađenja u inostranstvu. Ovo je posebno važno, zato što se propisi i tražena dokumentacija mogu razlikovati od zemlje do zemlje.

2. Druga raspoloživa opcija je da se u inostranstvu venčate u konzularnom predstavništvu naše zemlje, pod uslovima pod kojima se to čini i ovde. U tom slučaju, sklopljeni brak tretiraće se isto kao i brak koji je sklopljen na teritoriji Srbije.

Ako žudite za venčanjem u inostranstvu, a papirologija i organizacija zadaju vam glavobolje, onda možete organizovati neku od agencija koje u svojim uslugama nude organizaciju venčanja u inostranstvu.

Screen-Shot-2013-06-04-at-11.17.45-PM1

Kumovi

U slučaju da želiš svoju najbolju drugaricu za kumu na venčanju, moraš biti svesna da njoj putovanje u inostranstvo na tvoje venčanje može biti prevelik izdatak. Zato je to stvar o kojoj treba misliti na vreme i unapred se o svemu dogovarati – ko će finansirati put, gde će biti smeštena, koliko će ostati. Naravno, isto važi i za kuma – u slučaju da se i on “izvozi” iz Srbije. 🙂

Gosti

Još jedna stvar (da li pozitivna ili negativna, pitanje je perspektive) koja je tipična za venčanje u inostranstvu je ta da na njemu sasvim sigurno neće biti svih gostiju koje bi možda želela na svojoj svadbi, posebno ako ste oboje iz Srbije. No, to je stvar na koju se računa od početka i utkana je u samu odluku o venčanju u inostranstvu.

Nakon svih priprema, nadamo se da ćete uživati u venčanju “preko grane” i da ćete sa nama podeliti slike sa tog predivnog događaja!

Foto: vacationadvice101.com, alohaislandweddings.com; Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>