Razlog zbog kog ćete poželeti što pre da se udate

Razlozi za udaju, odnosno venčanje, mogu biti razni. Od onih najlepših, kao što su ljubav, želja za dubljom povezanoću, stvaranje porodice, pa sve do onih proračunatijih, kao što su status, novac ili sve ono zbog čega ljudi staju na ludi kamen, a nema veze sa ljubavlju (a verovatno bismo se iznenadili kada bismo saznali sve te razloge).

No, evo jednog razloga koji će vas možda podstaći da svadbu sa svojim dugogodišnjim partnerom ne odlažete zbog razloga kao što su “dobro nam je i ovako“, “čekamo da zatrudnimo pa ćemo onda”, “čekamo da se situacija u zemlji popravi” (mada ovo više liči na izgovor :)), “čekamo lepše vreme/bolje plate/da mi poraste kosa” i tako dalje.

Naime, jedna studija koja je sprovedena u Velikoj Britaniji, pokazala je da su parovi najsrećniji u trećoj godini braka. U istraživanju je učestvovalo 2.000 ljudi, a pronađeno je da je prva godina braka u najvećoj meri obojena post-svadbenom srećom, dok je druga posvećena dubljem upoznavanju supružnika, koji se sada nalaze u kompletno novim ulogama.

Treća godina pokazala se kao najsrećniji period braka, što su istraživači povezali sa osećajem opuštenosti i zadovoljstva u braku, kao i planiranjem porodice. Takođe, do treće godine, parovi već naviknu na zajedničke finansije.

tumblr_najv7cIEnG1rwyldqo1_500

Nakon treće godine, parovi se najčešće nalaze pred većim izazovima. Tako je većina učesnika u istraživanju navela da petu godinu braka smatra najizazovnijom, zbog ozbiljnijih obaveza koje donosi ne samo brak, već i život, a one najčešće uključuju stresnije i ozbiljnije poslove, lakše umaranje i brigu o deci.

Ono što je ovo istraživanje takođe pokazalo jeste da, oni parovi koji uspešno stignu do sedme godine braka, imaju veće šanse za očuvanje duge, srećne i trajne zajednice.

Jedna ranije sprovedena studija pokazala je da su parovi koji su zajedno više od 40 godina srećniji svojim brakovima u odnosu na sveže venčane. Druga, novija studija, takođe sprovedena u Velikoj Britaniji, pokazala je da je, za većinu parova, za sreću važnije da budu u braku, nego da imaju novac ili imovinu.

Dakle, sve ide u prilog tome da je brak divan, ponekad izazovan, ali svakako jedna od najvažnijih formi ljudskih odnosa, što svakako jeste najlepši razlog da ga ne odlažete, ako za tim nema realne potrebe.

Foto: Tumblr; Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>