Najpoznatiji parovi u istoriji

Istorija, bez obzira da li je reč o stvarim ili književnim likovima, obiluje poznatim parovima. Neki od njih su vremenom postali pravi simboli večne ljubavi, posluživši brojnim realnim parovima kao pozitivan primer. Druge je, pak, razdvojila smrt ili nevera, ali su svakako ostavili traga u istoriji čuvenih ljubavnih veza. Ovo su samo neki od njih…

Romeo i Julija

romeo i julija

Junaci čuvenog Šekspirovog dela „Romeo i Julia“, izdatog 1597. godine i dan danas su simbol velike, tragične ljubavi. Romeo i Julija pripadaju zavađenim porodicama, što ih ne sprečava da se zaljube. Ipak, usled takvih okolnosti, svoju ljubav skrivaju i tajno se venčavaju. Sukob između ove dve porodice dovodi do toga da Romeo mora da napusti Veronu, a roditelji Juliju požuruju da se što pre uda. Julija namerava da lažira svoju smrt i Romeu šalje pismo u kome mu objašnjava sve. No, pismo do Romea nije stiglo, koji se, poražen vešću da je Julija mrtva, vraća u Veronu i oduzima sopstveni život. Isto čini i Julija kada uviđa šta se dogodilo. Zavađene porodice se mire, ali mrtve ljubavnike više ništa ne može vratiti… Upravo zato ova tragična ljubavna priča danas služi kao simbol za sve velike, ali nemoguće ljubavi.

Marija i Pjer Kiri

marija i pjer kiri

Ovaj tim brilijantnih naučnika nije dozvolio da im posvećenost poslu kojim se bave negativno utiče na ljubav; naprotiv! Marija i Pjer upoznali su se na fakultetu, a nakon prijateljstva, postali su ljubavni par koji je napravio velike i značajne zaokrete u nauci. Marija je, zbog poljskog porekla, bila kolebljiva u vezi sa udajom za Francuza, ali Pjer nije dopustio da im takve sitnice stanu na put. Za razliku od većine današnjih mladih, Marija je na venčanju nosila jednostavnu tamnoplavu haljinu koja je bila nalik na uniformu koju je često nosila u laboratoriji.

Džon Lenon i Joko Ono

dzon lenon i joko ono

Ovaj čuveni par nije poznat samo po muzici, već i po neobičnoj posvećenosti jedno drugom, o čemu svedoči nadimak koji su sami sebi nadenuli – „Džonijoko“ („JohnandYoko“), čija svrha je bila isticanje njihovog zajedničkog identiteta spram individualnih. Društveno i politički progresivan, ovaj par nije se pokoravao konvencijama, a Džon je čak promenio svoje ime u Džon Ono Lenon nakon što su se venčali. On je toliko bio privržen Joko, da je jednom prilikom, kada je zbog povrede bila sprečena da dolazi u studio, on u isti doneo krevet u kom je boravila kako se ne bi odvajao od nje ni na trenutak. Iako se pričalo o tome da je njihova veza imala značaju ulogu u raspadu „Bitlsa“, Džon i Joko se ipak smatraju jednim od najpoznatijih parova u istoriji.

Napoleon i Žozefina

napoleon i žozefina

Napoleon, čuveni vojskovođa kome tiranija i totalitarizam nisu bili nepoznati pojmovi, sa 26 godina upoznao je Žozefinu, bogatu, stariju ženu koja je mogla finansijski da isprati njegove nezajažljive ambicije. Iako je u početku vezu za Žozefinom posmatrao isključivo kroz materijalni interes, Napoleon se vremenom u nju istinski zaljubio. Njihov strastveni brak bio je praćen brojnim, obostranim neverstvima. Upravo to, kao i činjenica da nisu mogli da imaju dece, dovelo je do kraha njihove zajednice. Oboje su bili potpuno poraženi međusobnim razdvajanjem, a uspomena na njihovu ljubav nedvojivi je deo bogate biografije ovog čuvenog francuskog vojskovođe.

Dijego Rivera i Frida Kalo

dijego rivera i frida kalo

Ovaj nesvakidašnji slikarski par delio je mnogo zajedničkih karakteristika: ekscentričnost, ljubav prema umetnosti, podržavanje revolucije i – sklonost ka aferama. Rivera je u značajnoj meri uticao na Fridine slikarske ambicije, a kasnije i na njen rad. Ipak, brojna Dijegova neverstva i „nepodnošljiv karakter“, kao i Fridin konstantni fizički bol koji je trpela nakon saobraćajne nesreće, doveli su do njihovog udaljavanja. Nakon razvoda, godinu dana kasnije su se ponovo venčali, ali su u novi brak poneli stare probleme, što je rezultovalo time da su svoje živote nastavili razdvojeni, iako su im se putevi još mnogo puta ukrstili.

Elizabet i Robert Brauning

elizabet i robert brauning

Ovaj književni par prekršio je brojna pravila kako bi opstao. Robert je bio šest godina mlađi od Elizabet, zbog čega je njen otac bio protiv njihovog braka. Ipak, ona je pobegla od kuće kako bi bila sa Robertom. Uprkos tadašnjim, viktorijanskim društvenim konvencijama, Elizabet je bila uspešniji bračni partner, a njene pesme i književna dela donela su joj međunarodnu slavu. Robertova pisanja nisu mu donela mnogo prepoznatljivosti u tom svetu i bila su neprofintabilna. Takve okolnosti nisu negativno uticale na ovaj par i oni su tokom celih svojih života ostali iskreno posvećeni jedno drugom.

Marko Antonije i Kleopatra

marko antonije i kleopatra

Kada je upoznao egipatsku kraljicu Kleopatru, neustrašivi rimski general Marko Antonije toliko je bio očaran njenim šarmom i lepotom da je napustio svoju ženu i oženio Kleopatru, uprkos protestima svojih sunarodnika 36. godine pre nove ere. Njihova skandalozna zajednica eskalirala je u dalje nevolje: Antonijevi prijatelji okrenuli su mu leđa, a u Rimu je otpočeo građanski rat, u kom se Marko Antonije borio protiv svojih sunarodnika i dojučerašnjih saboraca. Njegova mornarica brutalno je bila poražena i on je bio primoran da pobegne u Egipat. Nakon što je dobio lažne vesti da je Kleopatra mrtva, Antonije se ubio. Nakon što je čula da je njen muž mrtav, Kleopatra je takođe počinila samoubistvo.

Simon de Bovoar i Žan-Pol Sartr

zan pol sartr i simon de bovoar

Ovi avangardni intelektualci održavali su blisko prijateljstvo i nesvakidašnju romansu tokom svog odraslog doba – oni nisu bili pobornici monogamije i odbijali su da se povinuju društvenim pravilima koja važe za ljubavne veze. Njihovi nekonvencionalni stavovi stalno su stvarali trzavice u njihovom odnosu, ali su i služili kao odličan izgovor koji je koristila Simon kako bi opravdala Sartrova neverstva. Uprkos tome, bili su nezamenljivi jedno drugom kao kolege: Žan-Pol se u ogromnoj meri oslanjao na konstruktivne kritike Simon i nikada nije slao svoja dela izdavaču ukoliko ona to prethodno ne bi odobrila.

Huan Domingo Peron i Marija Eva Duarte (Evita)

eva i huan domingo peron

Prvi susret Marije Eve Duarte i Huana Dominga Perona odigrao se nakon njenog dolaska u Buenos Ajres i nekoliko zapaženih uloga kao glumice na radiju. Nakon samo godinu dana poznanstva, oni su se venčali, a dve godine kasnije Peron je postao predsednik Argentine. Zajedno su sproveli reforme u ovoj zemlji i uticali na stvaranje brojnih progama socijalne pomoći. Eva (od strane svojih sunarodnika od milja zvana Evita) zauvek je promenila ulogu žena u politici, kao društveno najaktivnija prva dama u tadašnjoj istoriji. Kada je Huan Domingo drugi put izabran za predsednika, stala je uz njega, ali njihovu sreću pomutila je njena bolest; naime, Evita je obolela od raka materice i nedugo potom, u 33. godini, preminula.

Foto: Tumblr/Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>