Kako roditeljima da saopštiš da se udaješ?

Roditelji, činjenica je, na razne načine da reaguju na vest o tome da se udaješ. Ako te već neko vreme gledaju kao “staru” devojku i boga mole da se nađe neko sa kim ćeš se skrasiti, onda jedino o čemu treba da vodiš računa dok ih o tome informišeš jeste da im od sreće ne pozli.

Međutim, u određenim slučajevima, roditelji se neće slagati sa izborima svoje dece. Možda će čak biti i protiv braka, a u tom slučaju deca imaju dve opcije: da poslušaju svoje roditelje i da ih ne poslušaju. Na njima je ne samo taj izbor, već i prihvatanje odgovornosti za isti.

U slučaju da odlučiš da se udaš za izabranika svog srca, uprkos tome što to tvoji roditelji ne odobravaju, evo nekoliko stvari koje bi bilo valjano imati na umu dok im to saopštavaš:

1. Budi otvorena: Ovo je situacija koja iziskuje potpuno otvorenu komunikaciju. Nećeš ostavljati poruke na frižideru ili im saoštiti da se udaješ putem komšinice. Izvedi to na način koji će vam dati prostora da razgovarate, pa čak i ako postoji mogućnost da se takav razgovor pretvori u svađu. Pozovi ih na ručak, svrati kod njih, pronađi deo dana kada su oboje tu i kada misliš da će moći da ti posvete svoju pažnju. Otvoreno im reci svoju nameru i da bi ti bilo važno da oni budu na tvojoj svadbi.

brides_parents_wedding_day_before_ceremony_card-r53625e0448504388824f0f049ececa53_xvuat_8byvr_512

2. Brani svoj izbor: Ukoliko se roditelji usprotive  tome da se udaješ, naći ćeš se u klinču između toga da im popustiš i spasiš sebe velikog stresa, ali ti još veći stres predstoji, ukoliko se odlučiš da odustaneš od nečega što ti je jako važno, samo zato što ne umeš da izađeš na kraj sa sopstvenim roditeljima. Niko nije rekao da je usprotiviti im se lako i da će proći bez ikakvih problema, ali na tebi je da braniš svoj izbor, kao punoletna osoba odgovorna za svoje postupke. To ne moraš činiti agresivno, već im mirno izložiti da je odluka doneta i da bi ti bilo značajno da te podrže, ali da ćeš isto postupiti ukoliko to ne učine. (Naravno, sve ovo ne važi ukoliko imaš 18 godina i hoćeš da se udaš za najproblematičnijeg lika u kraju samo da bi dokazala roditeljima kakav si mangup. U tom slučaju, zanemari ove savete i porazgovaraj sa školskim psihologom.)

3. Uvaži njihovo mišljenje: Saslušaj šta tvoji roditelji imaju da kažu, koji su njihovi razlozi neslaganja sa tvojim izborom. Probaj da ih slušaš bez ljutnje, prebacivanja i unapred spremljenih odgovora. Probaj da razumeš šta je to što im smeta i zašto je to tako. Ako proceniš njihove razloge kao proste posledice toga da su namćori, imaju stavove sa kojima se ne slažeš ili te prosto dovode do ludila, to ti ne daje za pravo da ih ne saslušaš i staviš im do znanja da si ih čula i razumela. No, to ne znači da moraš da promeniš i svoju odluku da se udaš za koga ti želiš.

4. Ponudi im opciju: Otvoreno reci svojim roditeljima da ti je stalo do njihove podrške, bez obzira na to da li se slažu sa tvojim izborom ili ne. Objasni im da si ti njihova ćerka i da ne moraju da odustanu od tebe ukoliko se ne slažu sa tvojim izborom. Ponudi im da, ukoliko žele, budu deo svadbenog slavlja, da ostanu deo tvog života i dalje. Ovakve situacije često su vrlo emocionalno zasićene, stoga će možda biti potrebno neko vreme da prihvate tvoju odluku i da je svare. Ono što kažu u trenutku kada im saopštiš uopšte ne mora da važi i kroz par dana. Budi ti ta koja je mudrija i svesna toga i daj im prostora da se prilagode.

5. Prihvati situaciju: U skladu sa prethodnim, ali i svim ostalim koracima, na kraju ćeš situaciju, ma kakva ona bila, morati da prihvatiš. Biće super ako uspeš svoje roditelje da ubediš u ispravnost svoje odluke, ali postoji mogućnost da se to ne dogodi. No, ukoliko im saopštiš da se udaješ na otvoren, miran, razuman način, uvažavajući njihovo mišljenje, ali ne odstupajući od svog, uz stavljanje im do znanja da su ti važni i da bi volela da te podrže, a oni to ipak ne učine – onda barem znaš da si učinila sve što je bilo u tvojoj moći. probala si i nisi uspela, to je takođe opcija. To ne znači da te neće boleti ili da nećeš biti besna; to znači da ćeš biti mirna makar sa tim da si dala sve od sebe, a to ipak jeste veoma važno.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>