Brzinski tekst za brak

Zaljubljena si do ušiju, već čuješ svadbena zvona, znaš da ćeš da uzmeš njegovo prezime i imaš listu imena za vašu buduću decu… Ima još! Lajkovala si sve stranice na Fejsbuku koje prodaju venčanice, znaš već koji prostor dolazi u obzir i imaš nekoliko bendova na umu koje bi angaživovala… No, da li možda postoji nešto što si zaboravila?

Kada smo zaljubljeni, težimo da idealizujemo partnera. Ne samo partnera, već i kompletnu vezu. Zaljubljenost, ipak, ima svoj rok trajanja, ali to ne znači da se parovi koji se u tom stanju nalik na blažu formu delirijuma ne venčavaju. Ako i ti spadaš u njih, proveri još jednom da li je brak dobra ideja ili je samo produkt hormona koje ti zaljubljenost šiba u mozak, kako kasnije ne bi bilo kukulele.

Ovaj jednostavni test može ti pružiti uvid na to da li ste, kao par, spremni za brak. Ukoliko na više od 7 pitanja odgovoriš sa “Da”, onda te čekamo ovde. Ako ne, onda možda da još malo razmislite i sačekate da se neke ključne stvari slegnu.

1. Poverenje: Da li imate poverenja jedno u drugo? To jest, da li možeš da mu veruješ i on može da veruje tebi? Nema trkeljisanja po telefonu, pravljenja scena kada ide na piće sa drugarima ili kada treba da odeš na poslovni put? Određena doza ljubomore je uobičajena, ali jasna je razlika između ljubomore i paranoje, zar ne?

2. Intimnost: Da li si pred njim opuštena da iznosiš svoju intimu, kao i on pred tobom? Intimnost nije samo to da te je video golu, već i to da možeš sa njim da podeliš svoje intimne želje, strahove, nade, snove?

3. Bliskost: Da li je on osoba kojoj prvoj želiš da ispričaš šta ti se uzbudljivo danas desilo? Da li možete da razgovarate o svim temama koje te muče, bile one prijatne ili ne? Da li je on, zapravo, neko na koga uvek možeš da računaš, u dobru i u zlu?

4. Komunikacija: Možete li kvalitetno da komunicirate čak i kada se ne slažete? Kada se posvađate, da se smirite a zatim potražite zajedničko, konstruktivno rešenje? Možeš li otvoreno da mu kažeš kada ti nešto smeta i obrnuto – može li on tebi?

questionmarks5. Poznavanje: Da li znaš šta on voli, kakve ima stavove o određenim pitanjima? Poznajete li ukus jedno drugog? Da li si upoznata sa njegovim prijateljima i porodicom, kao i on sa tvojima?

6. Sigurnost: Da li se pored njega osećaš sigurno u smislu da znaš da može da ti bude podrška i oslonac u teškim trenucima? Da li je tu kada ti treba? Da li si ti za njega tu kada si mu potrebna?

7. Novac: Možete li otvoreno da pričate o novcu, raspoređivanju finansija, budućim planovima po tom pitanju? Da li možeš otvoreno da mu kažeš kad nemaš novca i da ti ne bude problem da i ti njemu “uletiš” kad je kraj meseca, a rashodi veliki? Da li razmišljate o zajedničkom budžetu i da li pravite planove kako će sve to izgledati kada postanete porodica?

8. Tabu teme: Možete li otvoreno da razgovarate o temama o kojima nije lako pričati? O bivšima, potenciji, seksualnim fantazijama… o svemu onome o čemu nam je relativno lako da brbljamo sa drugaricama, ali ne baš pred bilo kime?

9. Razdvojenost: Da li vam teško pada međusobna razdvojenost (ali ipak možete da je podnesete), onda kad je to neophodno? Da li nedostajete jedno drugom ako niste u mogućnosti da provodite vreme zajedno tokom nekoliko dana?

10. Planovi: Imate li zajedničke planove? Da li razgovarate o njima i da li se oni poklapaju?

Sva potencijalna pitanja sa “Ne” ili “Na baš” odgovorom samo su prilika da se kao par razvijete, to jest – ne moraju da znače da je vaša veza loša, već predstavljaju potencijal da stvari postanu još bolje.

Foto: pluginparis.fr, maherstudios.com/Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>