Tvoji roditelji ne odobravaju vaš brak? Evo kako da im promeniš mišljenje

 

Roditeljima su njihova deca sve na svetu i sve će uraditi za njihovu sreću. Ipak, iz te preterane želje da mi budemo srećni često naprave kontraefekat i dovedu nas u stanje očaja. Ponekad iz panike, a ponekad iz opravdanih razloga ne mogu da svare naš izbor životnog partnera i često zaboravljaju kako je to biti mlad i zaljubljen. Ti voliš njega i samo njega, ali oni to nikako da shvate. Kako da im promeniš mišljenje?

Razmisli da li imaju osnova za svoje tvrdnje

Možda stari ne lupaju gluposti. Da li te je varao, ne daj bože udario ili mu stalno pozajmljuješ novac? Ako je to slučaj, saslušaj roditelje. Nasilje ne može da se opravda, a onaj ko te je udario jednom, udariće te i opet. Ako je u pitanju švrljanje, zapitaj se da li te neko ko je dozvolio da tvoji roditelji za to saznaju dovoljno poštuje da bi ga izabrala za muža, životnog saputnik? Ako su u pitanju godine, seti se da ćeš pred matičarem reći “Zauvek”. Kad već kažeš “zauvek”, možete i da sačekate još koju godinu. Sa druge strane, ima roditelja koji paniče bez ikakvog razloga, odnosno samo zbog sindroma “napuštenog gnezda”. U slučaju da si sigurna da tvoji roditelji nemaju validne argumente, nastavi da čitaš.

MODEL_RELEASED_Mother_and_adult_daughter_smiling_F0010968

Nađi saveznike

Ako je neodobravanje tvojih roditelja neosnovano, to sigurno nisi primetila samo ti. Nađi nekog ko im je blizak (sestra, tetka, ujak, komšinica) da “da pozitivne ocene” tvog izabranika. Posrednici umanjuju sav preterani stres koji postoji u odnosima gde zbog emocija ima i tenzije, kakav je odnos ćerka- roditelji.

Pokaži im da ceniš njihovo mišljenje

Daj im do znanja da nisi samo mirno odbacila sve što su ti oni rekli, već si njihove reči i savete uzela u obzir. Tako ćeš im pokazati da si dovoljno zrela da sama donosiš svoje odluke i da se ne udaješ iz čistog inata, što svakako ne bi obradovalo tvoje roditelje. Mirno im predoči sve vrline svog budućeg muža, sve primere na kojima se vidi da se vas dvoje beskrajno volite i da dobro funcionišete.

Nemoj da ga kriješ od njih

article-120Nemoj zbog straha od njihovog neodobravanja da prestaneš da ga dovodiš kući, jer im tako ukidaš priliku da promene mišljenje. Naprotiv, nateraj ih da što više vremena provode zajedno pa će najzad i oni u njemu videti isto što si i ti videla kada si ga izabrala za muža. Naravno, njemu objasni kakva je situacija i da nikako ne dolazi u kontakt sa tvojom porodicom pijan ili mu navedi razloge zbog kojih oni tvoj brak ne odobravaju: možda je stvar u sitnim navikama koje on može da promeni.

Uostalom, svi znamo za mnogo slučajeva da su mame i tate protestvovali zbog udaje svoje ćerke (još ako je jedinica), samo da bi par godina zeta oslovljavali sa “sine”. Često pozitivnim primerom tebe i tvog muža roditelji shvate da se prerano doneli pogrešan sud i zbliže se sa novim članom porodice toliko da će te to nervirati! Roditeljska briga nekada dovodi do komplikacija, ali nije kraj sveta. Sve može da se reši, samo hrabro i igrajte fer!

 

 

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Komentari su onemogućeni.