Da li sam dovoljno religiozna da bih se venčala u crkvi?

U periodu od zavrsetka Drugog svetskog rata pa sve do početka devedesetih retki su se venčavali u crkvi. Za one koji su se odlučivali na taj korak, postojalo je pravilo da se obavezno obavi građansko venčanje pre crkvenog, u suprotnom svešteniku je pretila zatvorska kazna.

Do danas stvari su se u mnogome izmenile. Veliki broj parova koji sklope građanski brak, venča se i u crkvi. Nameće se pitanje koliki procenat njih su zapravo vernici, oni koji redovno idu u crkvu, mole se, čitaju jevanđelja i psaltir, poste, pričešćuju se, ispovedaju i imaju svog duhovnika.

Skloni smo da crkvenom venčanju ne pridajemo veći i dublji smisao od građanskog, da podrazumevamo da treba da se venčamo u crkvi baš kao i većina naših prijatelja, ili da ispunjavamo želje naših roditelja ili partnera u želji da ispoštujemo tradiciju.

U svakom slučaju, ako ste razrešili sa sobom dileme tipa „Da li sam dovoljno religiozna da bih se venčala u crkvi?‟ ili ih uopšte niste ni imali, podsećamo Vas na nekoliko stvari koje treba da znate pre organizovanja crkvenog venčanja.

Russian-Orthodox-wedding09

www.maryjane.com.au

Postoje tačno propisani crkveni kanoni, odnosno pravila,  ali se primenjuju manje ili više dosledno u zavisnosti od crkve i sveštenika. Tako bi na primer par trebao da se venča u parohiji kojoj pripada mladoženja po mestu stanovanja, ali uglavnom iz praktičnih razloga budući mladenci venčanje zakazuju u crkvi koja je najbliža restoranu gde će se nastaviti veselje. U tom slučaju morate dogovoritigostovanje vašeg parohijskog sveštenika u toj crkvi.

Postoji pravilo koje se apsolutno poštuje, a to je da za vreme posta crkva ne venčava parove. Crkvena zapovest hrišćanima zabranjuje pravljenje svadbe u trajanju posta zbog svadbene gozbe, koja je redovno mrsna. Ovu činjenicu treba imati na umu na samom početku planiranja venčanja i određivanja datuma. Pored svake srede i petka u nedelji koji su posni dani, postoje i četiri velika posta u godini.

1.Veliki post je najvažniji u godini  predstavlja pripremu za praznik Vaskrsenja Hristovog. Sa obzirom da je Uskrs jedan od praznika čiji se datum menja svake godine, to se odnosi i na datum početka posta. Ove godine post počinje 23. februara, traje do 11. aprila.

2. Božićni post traje 40 dana. Počinje 28. novembra  i traje do 6. januara.

3. Post svetih Apostola, ili Petrovski post počinje 8. juna, traje do 11. jula.

4. Velikogospojinski post (Počinje 14. avgusta, traje do 27. avgust )

272061c1a3f6c6spcbrod.org

spcbrod.org

Prilikom zakazivanja venčanja potrebno je svešteniku dostaviti crkvene krštenice za mladence i kumove. Tada ćete se sa sveštenikom dogovoriti o sledećem dolasku, kada ćete obaviti predbračni ispit. Tim postupkom crkva ispituje i utvđuje da li kandidati za brak ispunjavaju sve uslove koje propisuju crkveni kanoni za sklapanje braka. Otklanja se eventualna sumnja u postojanje prepreka da se venča dvoje ljudi kao što su na primer krvno ili duhovno srodstvo (kumstvo po krštenju), srodstvo po usvojenju do drugog stepena, dovoljan broj godina (muškarci napunjenih 16, a  žene 14), razlika u godinama manja od 15 godina, te da se nisu nekom drugom obećali.

 Foto: www.maryjane.com.au;

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (5)
  1. Amoss

    Odličan text, svaka čast!

  2. admin

    Hvala puno!

  3. Nena Stankovic

    Da li crkva osporava brak izmedju jednog supruznika koji je bio vencan gradjanski,pa razveden i supruznika koji nikada nije bio vencan? Hvala unapred

  4. admin

    Draga Neno, koliko je meni poznato crkva ovakav brak ne bi trebalo da osporava ako ni jedan od supruznika nije bio vencan u crkvi. Ali bio bi najbolje da to proverite u crkvi.

  5. nena

    Hvala vam na odgovoru.

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>