Venčanje u crkvi sa partnerom druge veroispovesti

Ukoliko ste se odlučili na korak crkvenog venčanja, a Vaš partner je druge veroispovesti, to može da predstavlja problem na koji niste računali. Naime, pravoslavna vera ne dozvoljava venčanje u pravoslavnom hramu sa katolikom, ili pripadnikom neke druge vere. Na promenu te odluke naprosto ne možete da računate, jer su crkveni zakoni veoma strogi i malo se, ili nikako menjaju vremenom. Obrnuta situacija je potencijalno ostvariva. Dakle, ako ste katoličke veroispovesti i birate za budućeg supružnika pravoslavca, onda znajte da ćete moći da čin venčanja obavite u katoličkoj crkvi.

Church-wedding-3

Ovo su prilično osetljive teme na koje može različito da reaguje i vaša bliža i dalja rodbina, kao i prijatelji. Ali s obzirom da se svi (uglavnom) venčavamo za nekoga ko je već poznat našoj okolini, sa bitkama prihvatanja nekoga ko nije vaše veroispovesti ste već upoznati.

Mnogi parovi se zbog ovakvih razlika ne odlučuju na venčanje u crkvi. Ali oni koji se odluče, uvek imaju jedan važan dokaz pred sobom o ljubavi i požrtvovanju partnera sa kojim stupaju u brak. Naime, jedna osoba u takvom paru uvek mora da načini ustupak i da se povinuje drugoj. ako se pravoslavac venčava u katoličkoj crkvi, čini to svakako zbog svog budućeg supružnika iako može da računa sa tim da ponekad neće biti podržana od strane svojih prijatelja ili rodbine.

142685-best-solo-songs-for-wedding-ceremony-3

Ako se pak, desi obrnuta situacija, u kojoj budući mladenci odluče da izgovore sudbonosno “da” u pravoslavnom hramu, osoba druge veroispovesti mora da prihvati pravoslavnu veru, dobije svoju pravoslavnu slavu (Svetog Savu) i na taj način potvrdi svoju odluku da se venča pred Bogom i prisutnim svedocima.

Na neki način, ovo su dakle, zaista posebne potvrde ljubavi. Ukoliko poznajete nekoga ko je ispunio neke od ovih zahteva svojevoljno, i bio dovoljno spreman da to učini zbog svog partnera sa kojim treba da gradi budući život zasnovan na uzajamnom poverenju i još mnogim ustupcima i činovima ljubavi, onda ste pravi srećnik. Ako ste kojim slučajem, ta osoba upravo Vi, onda ste verovatno zaista našli partnera za ceo život.

s6photography.co.uk, www.andytailor.com, www.theweddingspecialists.net Tekst: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (7)
  1. Ljiljana Gagic

    Ovaj tekst jednostavno nije tacan.

  2. admin

    Drraga Ljiljana, sta konkretno nije tacno u textu?

  3. Lena

    Nije tacno da ne moze, moj muz je protestant, a ja pravoslavka i vencali smo se u pravoslavnoj crkvi u Srbiji, samo bi trebala deca da se krste takodje u pravoslavnoj crkvi.

  4. admin

    Draga Lena, super sto si podelila Vase iskustvo sa nama. Sta Vam je konkretno trebalo od papira da bi ste se vencali u pravoslavnoj crkvi ako je tvoj muz protestant?

  5. Lola

    Apsolutno istinit tekst! samo po Kanonima i Tipiku i treba i MORA da bude. ja sam udata za bivseg rimokatolika,danasnjeg Pravoslavca , u Pravoslavnoj Crkvi (jer drugacije ne moze biti!) i deca su nam Pravoslavna! (p.s. zivim u inostranstvu!)

  6. Tara

    Nije tacno, moze i jedno i drugo mogu i katolici i protestanti da se vencaju sa pravoslavcima u pravoslavnoj crkvi, takodje mogu i u katolickoj. Samo znam da nazalost ne mogu i u katolickoj i u pravoslavnoj, mora da biraju gde ce se vencati, da li u katolickoj ili pravoslavnoj. Ne znam cemu tolika komplikacija, kad smo i mi i katolici i protestanti hriscani. Bas bezveze, moram reci. Kao da se zenimo/udajemo za jevreje ili muslimane. BEZVEZE!

  7. Petar

    Moram nesto da dodam jer vidim da se ovde mesa dosta nepoznanica. Naime, tekst je u potpunosti netacan i daje pogresne informacija. Vencanje u pravoslavnoj crkvi predstavlja neliturgijski cin, nema veze sa kanonima vec sa sakramentom braka, odnosno svetom tajnom koja postoji u svim hriscanskim crkvama. Ono sto je obaveza jeste da osoba koja se vencava u pravoslavnoj crkvi bude krstena, dakle ne krstena samo i iskljucivo u pravoslavnoj vec uopste u bilo kojoj priznatoj hriscanskoj konfesiji. Takodje, kum ili stari svat mogu biti bilo koje hriscanske konfesije. Ono sto je apsolutno nemoguce jeste da se neko ko nije hriscanin venca u bilo kojoj crkvi bilo koje konfesije. Kod katolika je drugacije, moze se vencati i neko ko nije katolik ali je potrebno dati odredjeno obecanje pre samog cina vencanja gde se obavezujete da cete se povinovati katolickom nacinu zivota nakon sklapanja braka bez obaveze da menjate svoju veru, malo apsurdno ali je tako. Takodje, u katolickoj crkvi niko osim katolika ne moze biti kum na vencanju. Sto se vaspitanja i krstenja dece tice, logicno je da ono usledi u onoj konfesiji u kojoj su se roditelji vencali, mada mozete ostaviti da deca sama odluce o tome nakon sazrevanja.

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>