Bacanje podvezice na svadbi

Danas se ne svadbama mogu videti razni običaji, uključujući i one koji nisu karakteristični za naše podneblje ili kulturu. O nekim takvim običajima smo već pisali, a evo još jednog od njih – bacanje podvezice.

Tradicija nošenja te bacanja podvezice prilično je stara – ona potiče iz 14. veka. U nekim delovima evropskog kontinenta gosti na svadbi su verovali da deo odeće koju mlada nosi na venčanju donosi sreću, pa su stoga često sa mlade doslovno kidali odeću na komade i uzmali je. S obzirom da to da ovo baš i nije zgodno za mladu, vremenom su se one dosetile da same bacaju gostima razne delove svoje toalete, uključujući i podvezicu.

To što je mlada bacala podvezicu pred drugim muškarcima u konzervativnim društvima nije bilo baš najsrećnije prihvaćeno, posebno u situacijama kada bi gosti, oslobođeni uobičajenih inhibicija zahvaljujući dejstvu alkohola, postali nestrpljivi i sami pokušali da joj skinu podvezicu. Tu se u pomoć mladoj pridružio mladoženja, koji ima ekskluzivno pravo skidanja podvezice sa noge svoje novopečene supruge. Ubrzo nakon ovog običaja, pojavio se i običaj bacanja bidermajera neudatim devojkama koje prisustvuju venčanju.

Kako danas izgleda ovaj običaj?

tumblr_mn5pm0ll1x1qzapjzo1_500

Foto: Tumblr

Ovaj običaj danas je najprisutniji na području Severne Amerike, gde običaj nalaže da mlada nosi dve podvezice. Jedna od njih namenjena je uspomeni, a drugu bi trebalo da baci. Obe se nose na desnoj nozi, u predelu butine. Mladoženja skida podvezicu sa mladine noge, dok ona sedi na stolici. Nekada se to činilo zubima, a danas najčepćešće rukama. Podvezica se obično baca tek nakon što je bačen bidermajer.

Nakon što mladoženja uspešno skine podvezicu sa mladine noge, baca je svim neoženjenim mladićima (podvezicu, ne mladu 🙂 ), pa je analogija sa bacanjem bidermajera neudatim devojkama više nego očigledna. Mladić koji uhvati bačenu podvezicu trebalo bi da je stavi na nogu upravo onoj devojci koja se dočepala bidermajera. Nekada se verovalo da će se ovaj par sledeći venčati, no danas oni otplešu jedan ples ili otpevaju nešto i tu se otprilike njihova interakcija završava. Druga podvezica koja je ostala na mladinoj nozi se skida kasnije, tokom prve bračne noći, kako bi se stvari eventualno malo začinile.

Da li ste i vi bacale podvezicu na svom venčanju (ili to planirate)? Da li ste nekada prisustvovali venčanju gde je upražnjavan ovaj običan? Podelite sa nama svoje iskustvo!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (2)
  1. doris krstic

    Ja sam na svojoj svadbi bacala podvezicu,tacnije moj muz,ne ja 🙂 a razlog tome je bila cista zabava jer nam je bilo interesantno 🙂 a inace,za donosenje podvezice u hotel bila je zaduzena moja majka. I kada sam rekla muzicarima da najave bacanje podvezice za 5min (a ujedno je to bilo iznenadjenje i za mog muza) odlazim do keve i ona se tek tada seti da nije ponela podvezicu,a muzicari samo sto ne najave… morale smo da improvizujeemo,i skidamo neke trake i masne sa korpe… na kraju je sve ispalo super. I dan danas,je improvizovana podvezica kod druga koji je uhvatio,a prava kod mog muza 🙂 eto,nisam znala da taj obicaj tako ide,ali se poklopilo

  2. admin

    Bravo za improvizaciju 😀

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>