Svadbeni mamurluk

U našoj kulturi je nazmislivo da bilo koje slavlje prođe bez alkohola. Potpuno je društveno prihvatljivo proslavljati uz alkoholno piće, pa se i na pijanstvo ne gleda kao na loše ponašanje ili neumerenost, već kao na sklonost ka boemstvu i “podgrevanju” dobrog raspoloženja. Tako je i na svadbama. Danas je potpuno nezamislivo imati venčanje na kome neće biti alkohola, a za takvim ekstremnim merama najčešće nema nikakve potrebe. Nazdraviti uz čašicu žestokog pića ili pak vina može svakako obeležiti svečani trenutak i pozitivno uticati na raspoloženje mladenaca i zvanica. Međutim, u svemu treba imati meru, što verovatno i sami već znate, ukoliko imate iskustva sa alkoholom.

Kada idete na venčanje nekoga ko vam je blizak, od vas se često očekuje da konzumirate alkohol. Ako ste tome inače skloni, onda nema nikakvih problema. Oni nastaju onda kada se od vas očekuje da pijete, a to inače ne činite. No, jedan gutljaj šampanjca u zdravlje mladenaca i odlučno “Ne” mogu vas spasiti neprijatnosti i prisile da činite nešto što ne želite.

Ali šta kada je vaša svadba u pitanju, a volite da “cugnete”? S obzirom na nervozu i neizvesnost hoće li sve dobro proći, alkohol ponekad zaista može da pomogne da se rešite lošeg raspoloženja i da se opustite. Čašica ili dve, nije previše bitno. Međutim, šta se dešava ako se tu ne zaustavite?

2Sasvim je razumljivo da dan svog venčanja želite da dostojno proslavite i obeležite taj važan trenutak. Čak i ako se desi da popijete previše, teško da će vam to neko uzeti za zlo. Ipak je to vaše venčanje. Međutim, postoji razlika između toga da li ste blago pijani ili jedva hodate. I ta razlika je ogromna.

Prizor pijane mlade nije baš prizor sa kojim želite da vaši gosti odu sa proslave. Da ne spominjemo mamurluk posle prve bračne noći i slike koje vas kompromituju, slike sa vašeg sopstvenog venčanja! Da li želite da jednog dana svojim unucima pokazujete fotografije sa svadbe na kojima ste pijani? I da svi oni sati truda da budete u svom najboljem izdanju padnu u vodu zbog nekoliko čašica viška? Naravno da ne!

Ključ je, dakle, u umerenosti. Zlatna sredina – taman toliko da se zagrejete, ali ne i da se “pregrejete”. Sami najbolje znate kolika je vaša tolerancija na alkohol – nekoga jedna čaša vina omami, dok je neko i posle nekoliko čašica žestine i dalje na “nogama”. Sami najbolje možete proceniti gde je vaša granica i time ne dozvoliti da sami sebe neprijatno iznenadite.

Autor: Ina Poljak

Foto: http://photopin.com

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Jasna

    Jedna casica domace rakije i casa sampanjca je sasvim dovoljno za mladu. 🙂

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>