Zašto se kumstvo ne odbija?

Sigurno ste već čuli izreku “kumstvo se ne odbija”. U našem, ali i u mnogim drugim narodima, kum ima posebno mesto. Smatra se da je kum, odnosno kuma, najbliže porodici što možete imati, kao i da kum ima veliki značaj u našem životu. Kumstvo inače prepoznaje i sprsko srodničko pravo. Srodstvo se u Srbiji priznaje kao krvno, građansko, tazbinsko ili duhovno srodstvo. Kum vam je, znači, duhovni rod.

Inače, kum je osoba koja vas krsti. Kumić ili kumica je osoba koju vi krstite. Kumašin i kumašinka su vam venčani kumovi. Srpska leksika prepoznaje i tu razliku!

U Sremu se kaže: “Kum pa Bog”, a na Kosovu: “Što je Bog na nebu, kum je na zemlji!”. Inače, zanimljivo je da po jednom paganskom slavenskom običaju čovek može da se okumi i sa vukom, da ga ovaj ne bi dirao.

Kumstvo je velika čast, a podrazumeva svedoka na venčanju ili onog koji će krstiti dete i time postati duhovni otac deteta.

Zašto je kum najvažnija osoba na svadbi (pored mladenaca)

Kumstvo, najveća čast koja se može ukazati prijatelju, se ne odbija u našem narodu. Razloga za to su dva. Kada odbijete da budete venčani kum/kuma, veruje se da prizivate nesreću, te da nećete naći srodnu dušu ili da ćete je izgubiti.

Foto: gudrunv.com

Foto: gudrunv.com

Ako se odbije kumstvo na krštenju, veruje se da ćete imati problema sa porodom.

PROČITAJTE I OVO: Šta je crkveni ispit?

Kum na svadbi – kumašin, je osoba koja uvodi mladu u novu porodicu i stvara mističnu vezu srodničku vezu, po starom slovenskom verovanju.

U našem narodu kumstvo zaista ima posebno mesto, a mnoga su verovanja vezana za ovaj ritualni čin još od davnina. Tako postoji i šišano kumstvo, koje je bilo popularno kao način okumljivanja Srba i Turaka, jer Turci nisu mogli biti kumovi u hrišćanskim ritualima. Naime, dete se nije šišalo do godinu dana, a onaj koji bi ga tada ošišao postajao bi “šišani kum”. On bi kasnije kosicu prineo kao žrtvu precima da se smire. Šišano kumstvo je i najstarije u slavenskim narodima, jer potiče još pre nego što se primilo hrišćanstvo kod Srba.

Da li i vi znate neke zanimljivosti o kumstvu?

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>