I za brak treba položiti ispit – CRKVENI!

Ako ste mislili da ste sa ispitima završili kada ste izašli iz škole poslednji put, žestoko ste se prevarili! I za brak je potrebno položiti ispit, i to pred sveštenikom. Istina je doduše da ovaj ispit nije teško proći, možda zato što sveštenici više praštaju od lude hemičarke, ali ipak se i za ovo treba pripremiti. Da ne biste dosađivali svešteniku previše, ovde ćemo vas ukratko obavestiti koje gradivo da spremite – neće vam trebati ni gumica, ni rezač, ni vežbanka.

SA SOBOM TREBA DA PONESETE SLEDEĆE:

– krštenice
– potvrda o slobodnom bračnom stanju
– dva svedoka

Potvrdu treba da nabavi mladoženja od svog sveštenika, a svedoke ponesite u levoj ruci. Šalimo se. Ne dođu kako znaju i umeju, bili to vaši roditelji, kumovi ili neko treći. Potvrdu o slobodnom bračnom stanju treba izvaditi samo za mladoženju.

Foto: Polka Dot Wedding

Foto: Polka Dot Wedding

Ovaj predbračni ispit se radi da bi se utvrdilo da su mladenci podobni za brak, to jest da ispunjavaju sve crkvene kanone namenjene onima koji se venčavaju. Zahtev za ovakav ispit treba podneti makar tri nedelje ranije, a ako je jedan od supružnika druge vere, bolje je to uraditi što ranije da biste blagovremeno dobili odgovor na vašu lepu molbu. Venčanje zakažite minimalno mesec dana unapred, da ne bi bilo stani-pani.

Bilo bi lepo da je ovaj ispit i rigorozniji – mnogi zaista nespremni stupaju u brak, ali tako je kako je. Bog je veliki i prašta naše greške. Sada, bitno je da se ne brinete mnogo, male su šanse da ne prođete predbračni ispit. Samo sve uradite na vreme i neće biti problema. Za razliku od krivičnog prava, ovo se bar lako polaže. Bitno je takođe da ponesete i svoju ljubav.

Valjda ne treba podvlačiti da je veoma važno da u crkvu dođete i pristojno obučeni – bez previsokih potpetica, viška šminke, kratkih suknjica i predubokih dekoltea. Farmerke da ne spominjemo.

Srećno!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>