Svadbeni običaji – ko će imati glavnu reč u braku?

Uprkos činjenici da sve više parova odustaje od tradicije i svadbenih običaja, svadbena torta je ipak još uvek tu i neki običaji vezani uz nju su još uvek aktuelni. Prvi je da mladenci zajedno seku prvo parče svoje mladenačke torte. Ovaj postupak obiluje simbolikom bliskosti, prisnosti, a suština običaja je da je sečenje torte predstavlja njihov prvi  zajednički posao u braku.

Ranije u našoj tradiciji, torti je prethodila jabuka. Po dolasku u mladoženjinu kuću, običaj je bio da mladenci podele i pojedu jabuku, da bi posle lepo živeli i da bi im deca bila lepa. Iz istog razloga su ih po ulasku u kuću posluživali  hlebom i solju, upravo da bi se slagali kao hleb i so.

Nakon teatralnog sečenja, na red dolazi takođe zajedničko konzumiranje torte. Obično dele jedno parče, ukršenih ruku hrane jedno drugo. Istovremeno  se takmiče ko će koga pre umazati tortom po licu. Ovo je verovatno jedan od najeksplicitnijih običaja u kojima se mlada i mladoženja bore da ostvare dominantniji položaj u braku. Dakle, onaj ko bude brži,  vodiće glavnu reč u budućem zajedničkom životu.

Običaja sa istim ciljem ima dosta. Borba za dominaciju između budućih supružnika započinjala je još pre venčanja. Nadmetanje ko će koga pre očepiti nogom, stisnuti rukom za ruku ili ko će pre zakoračiti nogom pretvaralo se u igru zavođenja i dobru zabavu. Naši stari bi rekli da su se nadmetali koje će od njih dvoje u bračnom životu biti “starije”, odnosno imati glavnu reč.

abae1731db6b6840db730ef581151350 (1)

www.wedding.theknot.com

Da u braku bude sve po njenom, mlada je uveče skidala svoju haljinu i stavljala je preko momkove odeće i ostavljala da tako prenoći. Prvo jutro kada bi ustala iz bračne postelje, stresla bi sa supruga ćebe, da se ne muči pri porođaju, nego on. Tokom venčanja dok bi držala mladoženju za ruku mlada bi okretala njegov venčani prsten na ruci sa namerom da i njega  u životu tako obrće. Dešavalo se i suprotno, da mladoženja krvnički stisne prst mlade na kome je prsten, sa jedinim ciljem, da se mlada uvija od bola.

Na venčanju, pri ulasku u crkvu, mlada se trudila da prva kroči nogom, vrebala priliku da ga nagazi svojom desnom nogom po njegovoj levoj. Za vreme venčanja u crkvi dok su obilazili tri kruga trebalo je tri puta da ga stegne za ruku, da tri puta pogleda mladoženju kada priđe oltaru i da mu se osmehne. Takođe pri izlasku iz crkve trebalo je da se pobrine da prva izađe.

Biti prvi značilo je prevariti onog drugog. Poznavati neki običaj koji je drugom nepoznat predstavljalo je veliku prednost. Predlažemo Vam da zaigrate igru dominacije i osetite sladak ukus male pobede.

autor: Ljiljana Lazić

foto: www.weddingchick.com

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Danijel Veseli Momci

    Tesko je zamisliti svadbu u Srbiji a da trubaci uz svirku ne ispracaju mladu iz svog doma.

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>