Predlog: Narodna nošnja umesto venčanice

Svi narodi ovog sveta imaju svoju tradicionalnu nošnju.  Deo je bogatog kulturnog  nasleđa. Predstavlja svedočanstva o prošlosti na osnovu kojih gradimo sliku o životu ljudi koji su živeli pre nas. Na našim prostorima postoji mnoštvo različitih (a opet sličnih) nošnji – srpka narodna nošnja, bosanska, hercegovačka, crnogorska i mnoge druge. Tom bogatstvu takođe doprinosi veliki broj nošnji svih nacionalnih manjina u Srbiji.  Samo u okviru srpske narodne nošnje razlikuju se šumadijska, vranjanska, bačka, banatska, pirotska, vlaška, užička i mnoge druge.

Do sada mnogo se pisalo o tradiciji na nasem blogu. Ovoga puta govorićemo o jednom od najlepših načina uključivanja i poštovanja tradicije na Vašem venčanju. Mnogi mladenci se trude da poštuju običaje i ono što je red, ali venčani par obučen u tradicionalnu narodnu nošnju zaista čini posebnu razliku. Odlukom da ponesete tradicionalnu nošnju možete dati lični pečat Vašem venčanju. Na način tako što ćete birati vrstu nošnje u skladu sa Vašim porodičnim korenima i poreklom, dodati ili oduzeti neke detalje po ličnom afinitetu.

Čini se da su danas parovi u trci za originalnim i neponovljivim idejama za njihovo venčanje. Odabirom tradicionalne odeće umesto klasične bele venčanice i elegantnog muškog odela svakako ćete se izdvojiti po originalnosti. Još jedna  u nizu prednosti je udobnost, naročito za mlade. Bilo da se odlučite da nošnju pozajmite, kupite ili poručite da se izradi po Vašoj meri i želji (u radionicama za izradu tradicionalnih odevnih predmeta) sigurno će biti komotnija, udobnija, manje tesna i izrađena od više priridnih materijala od savremene garderobe. Narodna nošnja i dalje je velika inspiracija mnogim modnim kreatorima.

Nemci i Austrijanci nam mogu biti velika inspiracija kada je reč o poštovanju tradicije, porekla i predaka kroz oblačenje. Sliku njihove trdicionalne odeće svi imamo u pamćenju. Dovoljno je samo da pomislimo na Oktober fest. Ali za njenu popularnost širom sveta zaslužni su upravo oni koji je nisu prestali nositi.

piaclodi13

carmencitafilmlab.com

Tradicionalna nošnja u Austriji, lederhozne za muškarce i dirndl haljine za žene, odnedavno je ponovo u modi. Usled globalizacije i ekonomske krize, u Nemačkoj i Austriji je poslednjih godina primetno je nastojanje povratku starim vrednostima. Običnog turistu može zbuniti veliki broj prodavnica u kojima se prodaje isključivo austrijska tradicionalna garderoba. Kako se nije odstupalo od tradicije u pogledu kvaliteta materijala, poput prirodne kože i vune, cene su prilično paprene.

Takođe, na ulicama svakodnevno možete sresti ljude obučene kao sa seta snimanja nekog filma. Austrijanci svoje kostime ne drže na dnu ormara već ih nose najčešće nedeljom, praznicima i na svečanostima kao što su svadbe, krštenja, proslave godišnjica, proslave u preduzećima i sl. , a ponekad i sasvim spontano u svakodnevici. Svečane prilike i proslave kojima se obeležavaju važni događaji u životu poput rođenja, krštenja, venčanja i jubileja čine da se osećamo posebno.

Posebni događaji traže posebnu garderobu, a nema sumnje da se čovek u nacionalnom kostimu bogatim vezom i ručno rađenim detaljima ne oseća posebno. Ima u tome nešto što tera čoveka da stoji uspravno,  blago podignute glave – ponosan.

229de68b5d98d1fbd7e8617321a8228c

http://www.zlatibor.rs/

foto: folklorsrbija.org

autor: Ljiljana Lazić

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (2)
  1. Aлександар Шешевић

    Још 2006. смо се ја и супруга венчали у народној ношњи. Ја у Бачкој мушкој, а она у Шумадијској свадбеној са смиљевцем на глави (ја сам пореклом из Бачке, а она из Шумадије – Краљево). И ми смо тада мислили да ћемо тако најбоље чувати традицију и ако Бог да, унуцима показивати слике.

  2. admin

    Pozdravljam Aleksandre, to je zaista fantasticno kada neko cuva svoju tradiciju. Da li imate slike da vidimo kako je to izgledalo kod Vas na svadbi? Bilo bi super da to podelite sa nasim citaocima.

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>