Ko bi trebalo da sedi za mladenačkim stolom na venčanju?

Danas venčanja mogu da budu šta god od njih da napravite. Ipak, većina se opredeljuje za to da poštuje izvesna pravila i običaje. A jedno od takvih – možda nepisanih – pravila odnosi se na pitanje ko sedi za mladenačkim stolom na venčanju?

I po ovom pitanju sigurno je da postoje izvesna pravila. Ali, kao što je to slučaj sa većinom običaja, oni mogu varirati ne samo od podneblja do podneblja, već od mesta do mesta, pa čak i ako se ta mesta nalaze na međusobnoj udaljenosti od samo nekoliko kilometara.

PROČITAJTE I OVO: Uloga starog svata na svadbi

U svakom slučaju, običaji najčešće nalažu da se za mladenačkim ili takozvanim glavnim stolom, u koji su uprte sve oči i koji zauzima centralnu poziciju u sali gde se odvija proslava, sede mladenci, kum, stari svat, barjaktar i dever. Oni su nezaobilazan deo svakog venčanja koje se organizuje po običajima.

Njima se, u zavisnosti od običaja, ali i od veličine stola, mogu pridružiti i roditelji mlade i mladoženje, što ipak nije previše čest slučaj. Ipak, danas je na modernijim svadbama najčešća postavka mladenačkog stola sledeća: mladenci, kum i kuma sa svojim partnerima (ukoliko ih imaju).

PROČITAJTE I OVO: Zašto je kum najvažnija osoba na svadbi (pored mladenaca)

Isto tako, mlada i mladoženja mogu sami da biraju ko će se naći za mladenačkim stolom. Neretko su to braća ili sestre, bliski prijatelji i tome slično, a ako je sto mali, onda se obično mesta nađe samo za mladence i kumove, eventualno i za partnere kumova.

Neki običaji nalažu da se za mladenačkim stolom mora naći neparan broj ljudi, pa zato, ako želite da organizujete svadbu koja će u potpunosti biti po običajima, raspitajte se u svom kraju o tome postoji li takvo pravilo.

Još jedna stvar na koju je dobro obratiti pažnju jesu, svakako, roditelji. Oni će možda imati neke posebne želje ili će i sami želeti da sede za stolom, a na vama je da procenite i odlučite kako ćete pomiriti njihove želje i zahteve sa sopstvenim.

Ono što iz iskustva mogu da vam kažem je da, ako planirate da vam svadba bude najbolji provod u životu, ne razmišljate previše o tome ko će sedeti za mladenačkim stolom, jer ako provod stvarno bude onakav kakav ste planirali, ni vi a ni ostali za tim stolom nećete provesti sveukupno više od tridesetak minuta.

Foto: weddings.friendlyhillscc.com
Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>